На снимката: Огнян Герджиков, служебен премиер

За да бъде България в ядрото на Европейския съюз, трябва да приема общата европейска валута. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг юристът и бивш министър-председател на служебния кабинет Огнян Герджиков.

Той е категоричен, че влизането в еврозоната е задължение, което страната е поела още при подписването на договора за присъединяване.

Всички държави, с изключение на две, нямат това задължение. Ние обаче не сме от тях. Една от тях е Великобритания, която е напът да излезе. Така, че това е жизнено важно за нас”, коментира Герджиков.

Той допълни, че голяма част от модерно мислещите финансисти и икономисти са на мнение, че България трябва час по-скоро да стане част от единната валутна система.

„Разбира се, има и гласове, че това не трябва да се прави, че това рисково и т.н., но всяко ново нещо среща съпротивата на старото. Това е естествено”, добави юристът.

Бившият служебен премиер каза още, че по време на неговото правителство, темата за членството на България в еврозоната е била реактивирана.

„Това стана и след близо два месеца се усеща активиране на този диалог, който, разбира се, ще минава през известни заглъхвания, но този въпрос не трябва да се оставя, той трябва да се доведе до край”, каза още Герджиков.

На въпрос дали банките у нас имат интерес от присъединяването ни към еврозоната, Герджиков отговори така:

„Въпросът там е двуостър. От една страна това ще отвори и задвижи капиталовия пазар. Много повече хора ще тръгнат да търсят кредити от банките за своя бизнес, тъй като ще паднат лихвите по кредитите, което е много полезно за всяка икономика. От друга страна от Централната банка не са много във възторг, защото там има едно много мощно звено, свързано с Валутния борд и с това ние да сме извън еврозоната.”

Герджиков смята, че след като няма Валутен борд, ще се освободи голям финансов резерв.

„Това, че сме във Валутен борд обаче ни поставя в много благоприятна позиция, за да можем по-безболезнено да влезем в ЕРМ-2, т.нар преддверие на еврозоната”, каза още юристът.

Цялото интервю с бившия премиер Огнян Герджиков може да прочетете утре в рубриката „Интервю“

Или на страницата ни във Фейсбук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук