Три седмици, които бяха белязани от ожесточени  спорове между християндемократическия съюз /ХДС/ и християнсоциалния съюз /ХСС/ по миграционната политика, три седмици, които кулминираха в обявяването на оставката на Хорст Зеехофер и оттеглянето й, три седмици, които завършиха снощи с компромис, окачествен от спорещите като приемлив. Но угасен ли бе наистина пожарът между посестримите партии и стабилна ли е все още коалицията в Берлин?

Три точки в постигнатото споразумение предизвестяват край на кризата. Предвижда се да бъде установен нов граничен режим на германо-австрийската граница, да бъдат изградени транзитни центрове, в които да бъдат настанявани   бежанците, подали молба за убежище в други страни и да бъдат сключени договори с държавите, които трябва да приемат върнатите бежанци.

Както изглежда, бяха преодоляни много опасности –  опасността от разединение между двете посестрими партии и така от подкопаване на партийната система в Германия и опасността от  разпадане на правителствената коалиция в Берлин.

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер  подчертаха, че са удовлетворени от уговорения компромис.  Но разногласията от последните три седмици, атаките от страна на лидера на баварската партия, кулминирали в обиди към Ангела Меркел, както и несугурността относно реализирането на трите точки в споразумението едва ли предвещават скорошно уреждане на всички проблеми. На първо място това се отнася за транзитните центрове, които трябва тепърва да бъдат устроени. Според най-новите данни тази година в Германия са пристигнали 18 349 бежанци, които са подали молба за убежище в други страни; това са около 110 души дневно, т.е. не става дума за голям брой хора.

Проблемът обаче е в предвидените договори със страните, в които те са били вече регистрирани. От Австрия се чуват отрицателни сигнали, Италия е категорично против приемане на върнати бежанци. Каква позиция ще заеме  коалиционният партньор в Берлин, социадемократическата партия /СДП/, която още през 2015 година се обяви против идеята за транзитни зони? Предстои да бъдат да бъдат изяснени детайлите – каза снощи председателката на СДП Андреа Налес.

Няма съмнение, че идните дни и седмици ще са белязани от много несигурности.

Дали подкопаното доверие между  ХДС и ХСС  може да бъде поне отчасти възстановено? След постигнатото споразумение Ангела Меркел и Хорст Зеехофер напуснаха поотделно централата на ХДС и не се явиха заедно пред жуналистите.

Дали раните, нанесени през последните три седмици, ще оздравеят скоро? Дали председателят на ХСС, все още вътрешен министър, ще успее да организира транзитните центрове и реализира споразумение със страните, в които ще трябва да бъдат върнати бежанци?

Пожарът в Берлин бе угасен, но жарта още тлее. И бъдещо лумване на опасни пламъци не е  изключено.

 

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!