Александър Вучич
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

На 24 и 25 октомври, пратеникът на Ангела Меркел и посланик в германския Бундестаг, Петер Байер, посети Белград и Прищина, с посланието, че „Косово е независима държава която Сърбия „де юре“ трябва да признае, защото в противен случай няма да влезе в ЕС“. Също така беше казано, че „не могат да се подкрепят идеи свързани с разделението на територии, което е и категоричната позиция на канцлерката Ангела Меркел и тя няма да се промени“.

ТОВА Е МОЖЕ БИ

най-директното досега направено предупреждение към Белград от страна на един европейски политик. Ако внимателно прочетем  интервюто с него пред агенция Танюг, ще видим че към Белград е отправено сериозното предупреждение, че  ноември  е месецът през който ще се взимат важни решения в диалога между Белград и Прищина. „Меркел е единственият лидер на ЕС, който ясно подчерта, че идеята за териториално разделение е опасна не само за стабилността на Сърбия и Косово, но е опасна и за Република Сръбска, включително Крим и други части от Източна Европа, заради което всички трябва да се откажат от тази идея. И то веднага“, казва още Петер Байер. И призова двете страни да се концентрират върху имплементацията на Брюкселското споразумение. Не забрави да изтъкне, и още нещо, а именно че е изпратен е в Белград да се увери лично в напредъка който е постигнала Сърбия на полето на правовата държава,  првосъдието и борбата с корупцията.

Премиерката на Сърбия, Ана Бърнабич се опита да неглижира думите на Байер, определяйки ги като „мнение на един представител на Бундестага“ а ден по-късно президентът Вучич от който зависи реализацията на договора за сътрудничество с Косово, пред американската агенция Блумбърг каза, че „няма да се кара с канцлерката Меркел“, макар че решенията които трябвало да взима, били трудни.

ПРЕДИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БАЙЕР

американският посланик в Белград, Кайл Скот, след среща с представител на сръбското правителството отговори на провокативен журналистически въпрос касаещ „отношенията между Белград и „така наречената държава Косово“, че „Косово е независима държава с изградени институции и никой не може да го нарича „така наречено“.

После в истеричен и напълно неадекватен тон Алексанъдр Вучич изля яростта си срещу посланика, предупреждавайки го: „Не си тук посланико да коригираш журналистите а да отговаряш на въпросите им“. С предупреждението, че ако „той е бил в правителството, Скот е щял е да получи и полагащият му се отговор, подобен на този с който той защитава интересите на САЩ“. Имаше и още много грозни и нецензурни думи от страна на някои негови министри.

Скандалът раздухан от Вучич стана в неблагоприятен за него момент, в навечерието на посещението на заместник държавния секретар на САЩ, Метю Палмер, който в рамките на няколкодневното си посещението в Белград и Прищина  също каза в прав текст, че „САЩ ще продължат да оказват силна подкрепа на косовската независимост“, както и че „САЩ подкрепят създаването на косовска армия и прекратяване мисията на ЮМНИК на Косоово“. Искаме пълно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина защото искаме те да тръгнат по евроатлантическия път. Това е последователна американска политика, която ние провеждаме с години и каквато ще остане и за в бъдеще“.

Тук е важно да отбележим, че през средата на октомври в Сърбия се проведе  мащабно хуманитарно учение на НАТО „Сърбия 2018“, с участието на 2000 войници от 40 държави, членове на НАТО и сръбски войскови части. В началото на юли от Брюксел по време на срещата на лидерите на НАТО беше отправено послание, че „засилване на връзките между НАТО и Сърбия е полезно за Алианса, но и за Сърбия и целия регион“.

НЕ ИЗОСТАНА

и реакцията на Москва. В съобщение на руското министерство на външните работи от 26 октомври, се казва, че:“Никой не може да гарантира на сръбското население, че така наречените въоръжени сили на Косово, чийто стожер са терористите от ОВК /Армията за освобождение на Косово/, няма да бъдат използавни срещу сръбското население в северната част на Косово“. Според руската страна, „онези които бързат да създават косовска армия застрашават сигурността на Балканите и искат бившите милитаризирани сили в Косово колкото се може по-бързо да влезат в състава на НАТО“. Последва и поредното послание на Палмер/27 октомври/, разпространено в белградските и прищинските медии, вкоето се казва, че „За САЩ  е важно да приключи проектът Косово и да се прекрати зависимостта на Сърбия от Русия, която целия регион държи като заложник“. Също така той призова албанската страна и тя нещо да отстъпи за да се стигне до споразумние.

Притиснат до стената, Вучич направи сърцераздирателно признание пред агенция Блумбърг/27 октомври/, в което казва,че „ще даде всичко от себе си да се стигне до решение, което ще спаси бъдещето на Сърбия, но  и ще спаси много животи“. Но, той каза и още нещо, че „макар гражданите на Сърбия да са все по-скептични по отношение на ЕС, това е единственият път за напред“. Призна и че се „съобразява с мнението на Меркел. Това днес го казах и на Русия. Искаме да сме членове на европейското общество“.

МОЖЕ БИ ТОВА

дава отговор на въпроса защо след четиринайсетата среща между Путин и Вучич на 2 октомври в Москва, не последва съобщение за медиите, какво са се разбрали двамата лидери. Петер Байер и Метю Палмер донесоха сериозно послание в Белград и който умее да чете правилно посланията на Великите сили не трябва да  се прави на герой, особено ако този герой е от държава с неясни граници, непостоянство в политиката, лоша икономика, неясна перспектива и все по-обедняващи граждани които разчитат на еврофондовете и работа на запад. До края на годината остават броени дни и седмици. И много предупреждения какво очаква Сърбия и нейните политици ако продължат да се държат неотговорно към поетите международни ангажименти.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!