проф. Александър Маринов
на снимката: политологът проф. Александър Маринов
Проф. Александър Маринов е политически анализатор, доктор по социология и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е роден на 12 май 1957 г. в София.
Участвал е активно в живота на БСП. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото НС и зам.-председател на ПГ на БСП. Председател е на софийската организация на соцпартията от 1991 г. до 1996 г.
През 1996 г. Маринов напуска БСП в знак на несъгласие с политиката на Жан Виденов.

 

 

Проф. Маринов, с вчерашното си решение Елена Йончева да стане водач на листата на БСП за европейските избори левицата отново се разграничи от европейските социалисти. Как ще коментирате това?

Да, има такъв нюанс, въпреки че според мен проблемът на първо място е вътрешнопартиен и вътрешнонационален. В края на краищата би трябвало да е в интерес на европейските социалисти всяка една от партиите, членуващи в семейството, да постигне максимален резултат.

Според мен Станишев е спорна фигура по простата причина, че под негово ръководство БСП загуби много избори, а има и други фактори, свързани с миналото. Така че чисто от гледна точа на БСП, дори да се абстрахираме от взаимоотношенията с ПЕС, би било логично да се търси друг вариант, независимо че Станишев е председател на ПЕС.

Това е вярно, но в края на краищата тук по-скоро въпросът, който предизвиква любопитство е на какво основание един не особено успешен национален лидер се превръща в общоевропейски. Но това си е проблем на ПЕС.

Съгласен съм с основателността на Вашия въпрос от гледна точка на това, че сегашното ръководство на БСП защитава позиции, които влизат в разрез с позиции на повечето партии в ПЕС и на самата ПЕС. В този смисъл тук има и една друга линия на противопоставяне – Станишев като председател на ПЕС иска или не иска трябва да провежда именно тази линия, която е общоприетата на ПЕС. Тук има определено символно значение.

Отказвайки да се съобрази главно със статута на Станишев в ПЕС, ръководството на БСП показва някакво желание за самостоятелност по определени въпроси. Сега вече тази позиция има и допълнителни основания – имам предвид решението на Конституционния съд.

В края на краищата всяка партия трябва да прецени доколко да се съобразява с решенията на ПЕС и доколко да отчита особеностите на националната ситуация.

В телевизионно интервю само минути след като беше избрана за водач на листата на БСП Елена Йончева каза, че ще води „битка за България, битка за нашето достойнство”. И Вие споменахте противопоставянето между БСП и ПЕС по редица въпроси – ще се задълбочи ли то и до какво може да доведе?

Зависи от две обстоятелства според мен. Първо зависи от това какви политики ще защитава групата на ПЕС. Тепърва предстои да видим какво ще стане в новия състав на ЕП – редица наблюдатели очакват сериозни промени.

Смята се, че за първи път от много години двете най-големи партийни фамилии няма да имат мнозинство в парламента. Дали ще е така, ще видим. Важно е каква линия ще възприеме ПЕС. В това число важно е какво ще се случи на европейските избори в отделните страни, как ще се представят партиите от ПЕС.

Засега индикациите не са много добри за повечето социалистически и социалдемократически партии. Така че това е първият въпрос: ако тези политики вървят в досегашното русло, най-вероятно това противопоставяне ще продължи.

Вторият съществен въпрос е доколко ръководството на БСП ще има да кажем куража не просто да защитава някакви общи политически позиции, а да настоява, да се бори за определени решения, които са важни за България.

Ако Ви върна към гласуването за пакета „Мобилност”, т. нар. „план Макрон”, ще видим, че там всъщност ЕП се раздели по друг принцип – не по политически, не по партиен принцип. Много трудно ще бъде да се накарат представителите на социалистическите партии от големите страни да се съобразят със своите по-малки посестрими от по-малките и по-бедни страни.

Тук явно ще трябва да се търсят някакви коалиции и ако такива коалиции се създадат, това също ще доведе до повишаване на напрежението. Ние ще трябва (разбира се не ние, имам предвид БСП, но това важи въобще за българските евродепутати) да търсят партньорство с представители от някои по-малки страни и тогава се възпроизвежда противоречието богати-бедни, големи-малки.

Така че ситуацията е заредена с по-нататъшни противоречия.

Въпреки силния натиск от страна на Корнелия Нинова разликата в гласовете между Елена Йончева и Сергей Станишев не беше много голяма. Вие вече казахте, че БСП е разделена. Станишев пък вчера спомена, че онези, които са били малцинство в гласуването, няма да се съсредоточат върху победата на БСП и ще остане някакъв реваншизъм срещу тях в ръководството на партията. Как ще коментирате това?

Ще започна отзад напред. Има опасност за БСП това доста изравнено гласуване да породи неблагоприятни последици за изборите. От една страна Вие споменахте евентуалното желание на ръководството да накаже бунтарите.

От друга страна – нежеланието на бунтарите да хвърлят всички сили за добрите резултати на партията. Имайте предвид, колкото и това да не звучи добре, все пак противниците на Нинова не биха имали нищо против една загуба на евроизборите, защото това ще бъде аргумент срещу нея и за нейното отстраняване. Не звучи добре, обаче не можем да пренебрегнем тази логика – колкото по-зле, толкова по-добре.

Наистина резултатът не е много убедителен. Той според мен показва, че всички противници на Нинова с малки изключения са се обединили, подкрепяйки Станишев, въпреки че отношението им към него не е еднородно. Тук той е бил просто един повод да се създаде общ фронт и да се даде отпор на ръководството.

Как ще продължи това е трудно да се предвиди. Не съм убеден, нямам подробна вътрешна информация, но моето впечатление е, че БСП все още не е в оптимална предизборна кондиция – говоря за европейските избори. Да не говорим, ако нещо се случи друго.

Най-малкото трябва да се предприемат някакви стъпки (и тук по-голямата отговорност е на ръководството) за преодоляване на този разрив или поне временно примирие.

Това разделение на БСП на проевропейска и проруска фракции не обслужва ли директно ГЕРБ?

Аз не съм убеден, че това са двете фракции – проруска и проевропейска, тъй като сред противниците на Нинова има доста хора, които са известни с проруските си възгледи и най-вече интереси и обратното.

Въобще „за” и „против” Русия е една доста изкуствена черта, която се прокарва в българската политика. Тя понякога е вярна, но понякога подвежда, защото маскира истинските различия. Естествено, въпросът за политиката към Русия е един от важните въпроси в България.

Всичко, което отслабва БСП е в полза на ГЕРБ. Друг е въпросът според мен, че ГЕРБ и управлението вече са в състояние, в което не е достатъчно опонентът да е слаб. Големият въпрос е как това управление ще продължи да съществува нататък, а то си има достатъчно вътрешни проблеми и слабостта на БСП не е достатъчна гаранция за просъществуването му.

Друг е въпросът, че ако БСП беше в добра кондиция, ако имаше силна политика, осезаемо щеше да ускори падането на правителството.

Как гледате на теорията, че Корнелия Нинова подкрепи Елена Йончева поради невъзможността Йончева да стане нейна партийна алтернатива за разлика от Станишев?

Не, не мисля. По-скоро ми се струва, че Елена Йончева беше най-силният алтернативен кандидат срещу Станишев. Другите фигури в БСП или нямат достатъчна международна тежест, или щеше да е много видимо предубеждението – ако бяха партийни фигури, защото това означава вътрешни ангажименти, вътрешни отношения. Така че по-скоро това е изборът на успешен кандидат, който може сравнително убедително да измести Станишев.

Нинова разбира се би трябвало да се замисля върху това кой би искал да седне на стола й. това винаги е на лице в българската политика, а може би в политиката изобщо. Дори в партии, които изглеждат абсолютно ясни от гледна точка на лидерството, и там има някой, който копае тихичко под стола на лидера.

Така че да, Нинова трябва да се замисли. Но според мен нейната конкуренция няма да дойде от познатите вече лица. Не виждам кой от хората, които вече са били в предишното ръководство или в по-предишното, би могъл да има такива основателни претенции и подкрепа.

Може би ще се появи ново лице. Не е необходимо да е абсолютно ново или непознато. Може да е просто неучаствало в досегашните политически комбинации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!