Високотехнологичните държави като САЩ, Франция, Германия и Холандия се отказаха от електронното гласуване, защото доверието в този вид упражняване на вот рухна. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ проф. Михаил Константинов.

„До преди 3 години, когато бяха приети тези текстове в нашите закони, нещата по света звучаха много оптимистично. Оттогава обаче настъпиха някои събития, негативни в това отношение. Например, отдавна е известно, че Германската Федерална Република се отказа от този вид гласуване – и от машинното, и от електронното, при това с решение на Конституционния съд. В Холандия, където машинното гласуване беше почти 100%, тази година се отказаха от него.В Съединените щати, в почти всички щати, в които имаше наченки на такова гласуване, се отказаха. Франция също се отказа. Общо взето, всички технологични гиганти и напреднали държави се отказаха. Трябва да видим защо”, каза проф. Константинов.

Той припомни, че само в държави като Индия, Мексико и Венецуела, в които процентът на необразованото население е много по-висок, електронното гласуване, чрез машини и по интернет, работи.

„Цяла Индия гласува така – 800 млн. избиратели, но това е така, защото те са неграмотни – тук няма противоречие, факт е, че повечето индийци не знаят да пишат, никога не са хващали писалка. Тоест, те не знаят какво да правят с една хартиена бюлетина, но нищо не им пречи да натискат едни клавиши”, обясни експертът.

Според проф. Константинов, България още не е готова за електронно гласуване и под двете му форми – машинно в избирателни секции и по интернет дистанционно.

Цялото интервю с проф. Михаил Константинов може да прочетете в рубриката ни ИНТЕРВЮ или на страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук