Кой е по-велик – Роналдо или Меси? Всеки футболен фен има мнение по въпроса. През по-голямата част от изминалото десетилетие футболът не помни друго подобно   съревнование. Своята гледна точка към дуела дава и испанският експерт и журналист Джими Бърнс с книгата „Роналдо срещу Меси“, която тази седмица излиза и на българския пазар.

Това е пълната им история – от деца, ритащи топка на половин свят разстояние един от друг, до борбата кой ще бъде номер едно, определяща цяла ера в спорта. Единият е прецизна машина, отвяваща цели отбори с темпото и мощта си. Другият е гений на дрибъла, способен да прави с топката неща, присъщи сякаш на  друга реалност.

Общо двамата са отбелязали над хиляда гола и са печелили „Златната топка“ девет пъти. През изминалите осем сезона делят позицията на най-добър футболист в света и предизвикват бурни спорове кой от двамата заслужава да бъде наречен най-добрият на всички времена. 

„На 23 април 2008 г. двадесет и три годишният футболист от Мадейра влиза в директен сблъсък с двадесетгодишния аржентинец за пръв път по време на първия мач от полуфинала на Шампионската лига… От момента, в който излизат на терена на „Ноу Камп“ в средата на редиците на тимовете си, телевизионните камери бързо се съсредоточават върху двамата съперници. Контрастът в телосложението им е поразителен – Меси, дребен и разчорлен, с дълга до раменете коса, увенчана с донякъде старомодна лента, все още изглежда така, сякаш е попаднал на терена случайно от импровизиран мач на детския отбор в родния си Росарио и без да се интересува от нищо друго, освен да излезе и да се залови енергично с играта. В другата редица Роналдо, висок, строен и с бронзов тен, спортна знаменитост от глава до пети, явно се наслаждава на вниманието на камерите и светлината на прожекторите на стадиона…“

Сред първите, прочели тази биографична книга, са известни спортни журналисти. Евгени Генов, водещ на телевизионните студиа на Шампионската лига по  bTV,  характеризира двамата гениални играчи по следния начин:

„Единият е висок и надут, другият е нисичък и тих. Единият е бърз и залага на финтовете, другият е с по-бързи действия на място и залага на отборната игра. Единият обича да бъде мразен и това го стимулира, другият иска да получава единствено любов. Накратко, така може да опишем сблъсъка на стилове, характери  и начини на действия между Кристиано Роналдо и Лионел Меси.“

Спортният коментатор  на Gong.bg Иво Стефанов пък казва:

„Кристиано Роналдо и Лионел Меси са доказателството, че футболът не е само игра, а много повече и всеки футболист има мисия да бъде посланик. Влиянието на двамата в глобалния свят е сравнимо с това на най-големите политически лидери“.

Двойната биография отделя съществено място на ролята, която играят в днешния футбол адвокати, мениджъри, счетоводители и  агенти за преобразяването на две деца-чудо в суперзвезди, които се пред очите на публиката не само по стадионите, но и в социалните мрежи, в рекламните клипове, по билбордове и в телевизионни предавания и всеки път  почитателите им  отчаяно жадуват  да намерят доказателства за възхода на единия или падението на другия. Книгата предлага както много статистика, така и повествование от най-висока класа за контрастния живот, начин на поведение и стил на игра  на две съвременни спортни икони.

„Във висшия футбол толкова, колкото и във всеки друг елитен спорт, ясното осъзнаване на факта, че сме смъртни, лекотата, с която един играч може да стигне от върха си до бърз упадък, да се превърне от „ценен актив“ в „стока с изтекъл срок на годност“, често е твърде видно, понякога с трагични последици“ – пише Бърнс.

Издателката Кремена Методиева сподели за „Дебати.бг“:

„Книгата ме спечели с това, че е много повече от спортна автобиография на две звезди. В нея се изследва тотално различната социална и културна среда, от които произхождат двамата футболисти и именно тези различия и препятствията, пред които се изправят Меси и Роналдо още от рождението си, прави сравнението между житейските им истории толкова увлекателно. Любопитен факт, който научих от книгата е, че първият договор между Меси и „Барселона“ е надраскан на хартиена салфетка – без никаква юридическа стойност, без присъствие на нотариус. Едва 3 месеца по-късно е изготвен официален документ, през което време много хора са опитват да повлияят Меси да бъде върнат обратно в Аржентина. Това е само малък нюанс от огромните машинации в съвременния футбол.“

Издателката посочи и непознати факти за автора на книгата:

„Интересно е, че авторът Джими Бърнс не е спортен журналист и е писал много повече бизнес материали  за „Financial times“, BBC и „Economist“, отколкото спортни репортажи, а книгата му за Аржентина и войната за Фолклендските острови има много награди. Тези широки познания му дават възможност да прави препратки от света на съвременния спорт към този на политиката и бизнеса.“

CR7 срещу LM10 – битката продължава и този сезон, а заедно с нея и един от най-продължителните спортни спектакли на нашето време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук