Днес, в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ, президентът на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев направи преглед на политическата година.

На въпрос на ДЕБАТИ.БГ „Имате ли чувство, че последните седмици преди европредседателство има необичайно високо политическо напрежение? Възможно ли е да има хибридна атака, така че България да не може да постигне политическите си амбиции за Шенген и еврозоната по време на председателството на ЕС?”, президентът отговори следното:

„Хибридната война се води. Тя е тук! Като държавен глава аз я наблюдавах. Дадох не едно интервю в тази посока. Спомнете си, че дори в едно мое интервю за в-к „Индипендънт”, като действащ държавен глава, посочих много ясно аспектите на хибридната атака, която Русия инициира срещу България. Тогава бях оплют, от който се сетите, но се оказах прав.

Целите на тази хибридна атака и хибридна война са много ясни и самата хибридна война, самата хибридна атака в България много лесно може да бъде идентифицирана, но не е необходимо само това, необходими са ефективни действия. Ще дам само няколко примера.

Аз съм твърдо убеден, че е абсолютно в интереса на Русия да държи ЕС слаб и разделен. Днешното ръководство на Русия се опита по всеки възможен начин да дестабилизира и раздели Европейския съюз по всеки един от въпросите.

Също така е изцяло в интереса на Русия да имаме едно неуспешно, слабо председателство на България на ЕС, защото тогава отново ще бъде посочено върху едно друго проблемно звено, в този случай България, и ще се каже „Ето вижте…”

Тоест всеки опит – дали през Унгария и Полша да се внесе разделение, от гледна точка на миграцията, дали през България, от гледна точка на силата и бъдещето на този съюз да решава проблемите и страховете на гражданите.

Но Русия използва всеки възможен начин да отслаби и раздели ЕС. Трябва да си даваме сметка за това и трябва да бъдем на височината на очакванията, най-малкото да проявим характер.

Много държави реагираха по един много ефективен начин и аз им се възхищавам. Балтийските държави си направиха общо звено, което да следи за хибридните атаки на руската пропаганда, руските киберспособности, руското енергийно оръжие, за да може държавите да бъдат подготвени и днес Балтийските държави са далеч напред от България в това отношение.

ЕС изгради специално звено, което сканира и следи за руските хибридни атаки срещу Съюза.

Много държави засилиха своите мерки за енергийна ефективност и енергийна независимост и там отново аз бях прав – спомнете си като държавен глава аз промених изцяло приоритетите в българската енергетика – от „Големия шлем” с три руски енергийни проекта на президента Георги Първанов към един „Голям шлем” от три смислени приоритета, които са енергийна независимост, енергийна диверсификация и енергийна независимост, които са изцяло в интерес на милионите мои любими сънародници.

Така че този път трябва да го извървим – към енергийна, независима и либерализирана България, въпреки руските хибридни интереси и атаки, които се случват в България.

Ще ви дам втори пример: спомнете си, че аз инициирах референдум

Този референдум беше за изборните права на българските граждани, така че българите, където и да са по света, да могат да гласуват по електронен начин. Спомнете си, че правителството на Пламен Орешарски, под диктата на посолството на Москва в София, направи всичко възможно да не даде път на този референдум.

Тогава Народното събрание с председател Михаил Миков, отказа да изпълни конституционното си задължение да даде път на референдум, който беше иницииран от държавния глава.

Тоест, да го кажа в прав текст: Народното събрание, доминирано тогава от лявата част на българския политически спектър, спомняте си БСП управляваха заедно с ДПС и „златният пръст” на АТАКА, прегазиха Конституцията, само и само да го няма този референдум.

Аз обаче не се предадох и при новото Народно събрание още веднъж инициирах този референдум. Този референдум е жизнено важен за българската демокрация. Той дава възможност на българите, където и да са по света, да могат да решават бъдещето на страната и да гласуват електронно.

Спомнете си обаче, че при моята втора инициатива, събраха се над 550 000 подписа, в Народното събрание се отмениха два въпроса от референдума и остана само този за електронното дистанционно гласуване.

И в деня, в който се проведе този референдум, имаше най-голямата и най-силната кибератака на Балканите, инициирана от Русия. И до ден днешен нито един български политик, освен мен, не е излязъл да обясни честно и почтено на българския народ как така бяхме атакувани в ден на избори и референдум и как така това беше най-силната и агресивна атака на Балканите.

Тази атака не е просто атака срещу институциите на българската държавност – срещу Президентството, срещу Министерски съвет, срещу сайта на ЦИК (той беше блокиран за цели три часа), това е атака срещу българската демокрация. Защото тя атакува сърцето на нашата демокрация – институциите.

Какво последва след това? Нищо! Две години по-късно някой в Народното събрание направи ли дебат по тази тема? Някой да е взел мерки по тази тема? Не! Единственият бях аз като държавен глава свиках Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с кибератаката срещу България. Познайте от тези решения колко са изпълнени и познайте днес, две години и половина след този референдум, българите имат ли възможността да гласуват електронно. Отново се погазва Конституцията. Защото съобразно българската Конституция две години след успешно проведен референдум и взето решение на Народното събрание, ние трябва да можем да въведем в действие тази мярка.

Но, и го казвам го най-отговорно: всички русофилски кръгове в България, цялата хибридна машина, няма никакъв интерес да въоръжим два милиона прогресивно мислещи българи, които живеят на Запад, с инструмент за електронно гласуване, тоест да могат да гласуват през интернет.

Тези хора биха могли да променят бъдещето на България, със сигурност към по-добро. За съжаление, нито една политическите сили към момента няма интерес.

Затова още веднъж: да, хибридните атаки са тук, те се случват. Те ни пречат да развием нашата демокрация, да се интегрираме още по-бързо с Европа и с демократичния свят, за мое най-голямо съжаление, една голяма част от българския политически елит няма желание да промени това.

Отговорът на този въпрос може да чуете и в звуковия файл:

Цялото интервю с президента на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев може да прочетете на 23.12 (събота).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!