Румен Драганов
на снимката: директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов
Румен Драганов работи в сферата на туризма повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и университета за национално и световно стопанство.
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, бил е и председател на Туристическия комитет към Съвета на Министрите в качеството си на заместник-министър на търговията и туризма.
Днес Румен Драганов е директор на Института за анализи и оценки в туризма.

 

 

По-скоро у нас или в чужбина избраха да почиват българите тази година около 24 май и какви са предпочитаните дестинации?

Общо взето пътуванията около 24 май на нашите съграждани са предимно в България. Много малка част са тези, които ще пътуват в чужбина.

Само за първите три месеца от годината приходите от туризъм са 400 млн. лева, което пък е ръст с 11% спрямо миналата година. Само на европредседателството ли се дължи това и очаквате ли тази тенденция да се запази?

Преди всичко на европредседателството се дължи увеличението, тъй като в параметъра брой туристи има увеличение около 7.5%, докато при приходите, както виждате, увеличението е 15%. То е в следствие на увеличеният обем на заетост на местата за настаняване, както и на увеличението на средната цена за наемане.

Тази тенденция ще се запази, тъй като вече имаме вдигнати цени, както и много по-голям интерес. Нискотарифните авиокомпании започнаха от края на март да летят към летищата Варна и Бургас, което генерира по-голям брой туристи, съответно повече приходи за тези месеци, което не се е случвало в предходната година.

Какви са очакванията Ви за летния сезон? Къде ще почиват българите и какви туристи можем да очакваме по нашето Черноморие?

През летния сезон очакваме над 5,1 млн. чуждестранни туристи в България. Те ще са насочени главно към градовете, които предлагат културен туризъм – в градска историческа среда, където ще бъдат малко над 60% от пребиваващите. Останалите ще бъдат разположени по Черноморието.

През последните години виждаме общо взето, че по-големият брой туристи, които влизат в страната, се настаняват в големите градове. Включително посещенията във Варна и Бургас не са само с цел морски туризъм, а и най-различни други причини, включително културен туризъм в градска историческа среда.

Българите пътуват на територията на цялата страна. Те използват както Черноморското крайбрежие, така и планинските места. Търсят къщи за гости, малки семейни хотели.

Също така ние имаме значително увеличаване през лятото на сегмента, който е свързан с посещения при близки и приятели, с което се подобрява пък икономиката и се смята за един от големите ресурси на туризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!