ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ от Русия. Това е решение, което засяга редица държави от Стария континент и ни прави н
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ във факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов.
От 1995 до 1999 г. е кмет на гр. Плевен. 
В периода 2005-2008 г. е министър на вътрешните работи в кабинета на Тройната коалиция.
Бил е народен представител от БСП в 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание. След това напуска партията и се присъединява към АБВ, основана от Георги Първанов. 
На третия конгрес на АБВ на 19 май 2018 г. той беше избран за председател на партията. 

 

 

Г-н Петков, каква нова политика ще води АБВ чрез новия си председател?

АБВ е партия с приемственост и в политиката, и в традициите, така че за генерално нови политики трудно би могло да се говори. Но ще бъдем много агресивни в отстояване на националния ни интерес и в защита на българското общество.

Още във вторник на 22 май от 18:00 часа свикваме митинг в подкрепа на изграждането на големите два енергийни проекта – централата в Белене и газопреносната линия. Казвайки газопреносна линия, веднага трябва да заявя, че и в НАТО, и в ЕС ние ще се борим за край на двойните стандарти и за политика, която отговаря на интересите на държавите. Не може онзи ден канцлерът Меркел от сърце и душа да каже, че „Северен поток” винаги е бил разглеждан от Германия като икономически проект, а на нас 10 години да ни се обяснява, че „Южен поток” е зависимост от Русия. Не може Финландия, НАТО-вска Турция, Унгария да изграждат ядрени мощности с руски реактори, а на нас да ни се обяснява, че това е зависимост. На тези двойни стандарти трябва да им бъде сложен край, за да знаем, че ние сме равнопоставени уважаващи себе си партньори.

На второ място в НАТО трябва да кажем много ясно и категорично, че ние сме член на НАТО. Ние сме направили този избор и този въпрос не подлежи на коментар и разсъждение. Но както НАТО иска от нас превъоръжаване и огромни разходи, така и ние искаме от НАТО част от превъоръжаването и поддръжката на военната техника да се прави в България. И това да се отнася не само за България, а за всички страни членки. И не на последно място, ние като член на НАТО трябва да искаме всички военни действия, които се извършват, да бъдат мотивирани – зад тях да стоят аргументи и доказателства, а не нечии разсъждения, които да въвличат света в ненужни конфликти и от които да следват огромни човешки жертви и огромни напрежение в различни точки на света. На първо място в Европа – това са неща, които ние европейците не бива повече да позволяваме да се случват.

Забелязват се съществени политически различия между лидера на ПЕС Сергей Станишев и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Вие като нов лидер до коя позиция сте по-близо – то тази на евросоциалистите или до тази на носталгично настроените социалисти?

Ние винаги сме се придържали към интереса на България и българските граждани. Така че да се правят опити АБВ да бъде въвлечена в абсолютно неплодотворен разговор между Станишев и Нинова не е сериозно.

След като шумно напуснахте БСП, смятате ли, че е възможно отново да се върнете при партията майка и ако това се случи, какво очаквате да получи АБВ?

АБВ очаква да получи доверието на българските граждани за политиките, които води. Впрочем, като стана дума за сблъсъка Нинова-Станишев, едно от нещата, за които АБВ ще се бори, е да се преодолее тази отворена атмосфера на скандали и омраза, която се насажда от парламента и която залива децата ни, обществото, нас самите, родителите ни. Този парламент живее от скандал в скандал, от сблъсък в сблъсък и тези сблъсъци се раждат от всички възможни страни. Затова и АБВ ще търси начин да мотивира обществото за нужния на всички ни трети път, койт изключва двуполюсния модел.

Вие виждате, че двете партии се занимават една с друга, но не и с проблемите на обществото. Най-яркият пример са проблемите на превозвачите. Всъщност не се коментира тежкият удар, който ще получат водните превозвачи – корабоплаването ни. Там ударът ще е не по-малък от т.нар. „тираджийски удар”. Ние разбрахме, че нямаме еврокомисар, защото това е политика, която е приета, и нашият еврокомисар е едва предпоследен. Ние разбрахме, че нямаме евродепутати, защото тази политика е коментирана в европарламента. Много е цинично да имате европарламент и един от евродепутатите да се изтъпани на пътя и да каже „аз ще се возя в ТИР от еди къде си до еди къде си”. Ми хубаво, аз съм се возил в ТИР като студент на стоп. Ние сме те пратили в европарламента да защитаваш интересите на България. След като не можеш – отивай на ТИР-а и не слизай от него. Ние разбрахме, че нашето правителство иска да се бори след като е приключил разговорът за интересите на България. Така не се прави. АБВ ще иска институционален диалог. АБВ ще се бори за българския интерес, а тй включва всички социални групи.

Тези скандали са ненужни, контрапродуктивни и ненужни. Партията майка, партията баща…всички имаме една майка и тя е Майка България. Затова и аз казах на делегатите, че България е страната, в която има много очаквания, но ние имаме Родината България и „родина” няма множествено число. Родина ние българите пишем с главна буква. Оттук нататък взаимоотношенията с всички политически партии трябва да бъдат подчинени на интереса на България и на обществото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук