Темите, засегнати по време на международните събития и визити на официални лица от Вашингтон през седмицата, както и задочният отговор от Пекин, свидетелстват за засилващ се китайски натиск върху съюзниците на Съединените щати – Канада и страните от Тихоокеанския регион. Въпреки че отхвърля отправените отвъд Океана обвинения, Поднебесната империя се опитва да уреди отношенията си с Америка по дипломатически път, чрез търговски преговори, но същевременно използва и принуда срещу страните, явно подкрепящи позицията на САЩ, или по-малките държави от региона, с които има дългогодишни спорове, макар те в случая да запазват неутралитет, например Тайван. Но освен чисто икономическа страна, различията между САЩ и Китай идват и по линия на опитите на Поднебесната империя да доминира в Тихоокеанския регион, разполагайки свои оръжейни системи, както и апетитите на китайското правителство да овладее Космоса. И двете теми поотделно са твърде обширни и стратегически, а взети заедно очертават нова разделителна линия в геополитиката.

Безспорно, най-важното събитие е първата задгранична изява на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, който осъди в петък (31 май) действията на Китай, свързани с кражба на технологии от други нации и милитаризирането на изкуствените предни постове в Южнокитайско море като „инструмент за принуда“. По време на форума за защита и сигурност на Азия „Диалог за Шнагри-Ла“ в Сингапур, освен острата критика към Китай, той предупреди и за „извънредната“ заплаха от Северна Корея, като подчерта, че САЩ ще останат силно ангажирани с Тихоокеанския регион и са готови да инвестират милиарди долари в обезпечаване на сигурността и неговата стабилност.

Макар в началото на изказването си да не споменава конкретно Китай, министърът на отбраната на САЩ ясно посочи източника на заплахата – кампанията на Пекин за поставяне на модерни оръжейни системи на оспорвани острови в региона.

„Ако тези тенденции продължат, намесата на световните сили в общите природни ресурси като Световния океан и Космоса ще доведе до изменението на тези ресурси до степента да изглеждат като естакади и пътища. А суверинитетът ще се превърне в сфера на действие на силните,“ подчерта Шанахан.

Думите му срещу китайската агресия дойдоха следа призива на друго официално лице от Вашингтон – вицепрезидентът Майк Пенс, който поиска Пекин да освободи двамата канадци (бизнесменът Майкъл Спавор и бившият дипломат Майкъл Корвиг). Пенс обсъди задържането канадските граждани с премиера Джъстин Трюдо в Отава в четвъртък (30 май), където те също така говориха за проблемите около Huawei и Китай. Спавор и Корвиг бяха арестувани в Пекин през декември, а миналия месец получиха обвинения в шпионаж. В допълнение, Китай прекъсна вноса на ключови канадски стоки, за да упражни още натиск срещу Канада.

В свое изявление (от петък, 31 май), по повод предстоящата среща между Доналд Тръм и китайския му колега Си Дзинпинг (в рамките на G-20, по-късно този месец), говорителят на външното министерство на Китай, Генг Шуанг, вметна, че Канада сама си е виновна за проблемите, които има с Китай.

„Надяваме се, че канадската страна ще разбере пълните последици това да вади кестените от огъня от името на САЩ и няма да си нанесе повече вреда“, каза Генг пред репортери, без да уточнява какво има предивд, но едва ли има съмнение, че става дума за аферата около Huawei. 

Малко преди ареста на канадците в Китай, Канада арестува главния финансов директор на Huawei Technologies, Менг Уанжоу, по заповед на САЩ. Както вече сме писали, предстои тя да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, че е участвала в схема, нарушаваща американските санкции срещу Иран и целяща да измами международните банки за отношенията на Huawei с компания, която работи в близкоизточната държава. В петък стана ясно още, че Китай подготвя списък с „ненадеждни“ чуждестранни компании, организации и физически лица, което може да се разчете за ответна реакция на американските санкции срещу Huawei.

В основата на влошените отношения между Америка и Китай, според Шанахан, стоят две причини. Едната – търговска война с Пекин, водена от администрацията на Тръмп, последното развитие по която са наложените санкции на китайския технологичен гигант Huawei, а втората – одобрената продажба на оръжие за Тайван – суверенен остров, който Пекин счита за своя територия. Това вероятно е част от новата американска национална отбранителна стратегия, чиито основен приоритет в геополитически план е конкуренция за влияние с Китай и Русия.

Речта на Шанахан също може да се разчете като тест пред световните лидери и американските конгресмени, тъй като неговата кандидатура за постоянен министър още не е изпратена от президента Доналд Тръмп към Конгреса.

Съюзниците и партньорите на САЩ в региона са изнервени от икономическото въздействие на търговския спор между САЩ и Китай, както и от политическия отзвук от оплакванията на Америка за бързия напредък на Пекин в хиперзвуковите оръжия, ядрените технологии и космическите изстрелвания.

Шанахан добави, че САЩ са готови да си сътрудничат с Китай и приветстват конкуренцията, но беше категоричен, че поведението, което подкопава суверенитета на други държави и сее недоверие към намеренията на Китай, трябва да приключи.

„Конкуренцията не означава конфликт,“ каза той. „Не трябва да се страхуваме от конкуренцията, а да я приветстваме, при условие, че всеки играе според международно установените правила.“

Шанахан също така отхвърли твърденията, че САЩ са изправени пред търговска война с Китай и каза, че икономическите преговори с Пекин продължават и Пентагонът изгражда отношения с китайските военни. Но отново потвърди недоверието на Америка към Huawei, световния доставчик на мрежово оборудване и втория по големина производител на смартфони в света. САЩ твърдят, че Huawei е свързан с комунистите, управляващи Китай, които могат да използват продуктите на компанията, включително безжичната мрежа от ново поколение, известна като 5G, за кибершпионаж.

Шанахан каза, че Huawei е „твърде близо до правителството“ на Китай, което по закон изисква обмен на данни.

Въпреки острия тон, Китай и САЩ имат единомислие по две важни теми: разоръжаването на Корейския полуостров, т.е. прекратяването на ядрените опити от страна Северна Корея, и че трябва да се полагат усилия за подобряване на комуникацията САЩ – Китай. Но докато вървят преговорите, САЩ ще очертаят по-ясно ангажираността си към Тихоокеанския регион, която ще включва военни учения, обучения и др. мероприятия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!