Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае Българската за Църква-майка, при условия, че България признае македонската църковна независимост. Това е записано в писмо от Македонската епископия до Българската патриаршия. ДЕБАТИ.бг потърси коментар по темата от проф. дфн. Калин Янакиев – български философ, богослов, културолог и политик. Преподавател е във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по средновековна култура и християнска философия, а също и във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет, както и в НАТФИЗ.

„Аз смятам, че на това писмо на Охридската епископия към Българската патриаршия, трябва да се погледне сериозно. Ще бъде невероятен успех за нашата църква, както и за държавата ни, ако това писмо получи одобрителен отговор. Тоест, ако българската църква признае автономност на македонската църква, както тя е изявила желание.

Историческите връзки на България и Македония с Охридската епископия са много стари. Известно е, че Охридската епископия е била в миналото и в границите на България. Тя в днешно време влиза в официалното наименование на непризнатата от останалите православни църкви Македонска православна църква. Тя се нарича днес Македонска православна църква – Охридска епископия. И поради тази причина, има изключително каноническа логика в това, Македонската църква да се обърне именно към Българската патриаршия, която вече има призната от целия православен свят автокефалия и да я припознае като своя църква-майка.

Действително, едно такова признаване от страна на Българската патриаршия автоматично не довежда до признаване и от останалите православни църкви. Най-голяма съпротива към подобен акт би имала Сръбската патриаршия, тъй като тя твърди и смята, че Македонската църква незаконно и неканонично се е отделила именно от нея. И ако някой, би могъл да признае нейната автокефалия, това би трябвало да е Сръбската патриаршия. Но такива исторически основания има и Българската патриаршия. И след като Македонската архиепископия се обръща към нашата патриаршия с такава молба, това трябва да се обмисли внимателно и да му се даде положителен отговор.

Надявам се, нашата патриаршия да прояви кураж и този път да не се съобразява със сложната ситуация между различните православни църкви и да не се съобразява с това, кого може да „разсърди”. И най-вече да не се пита какво е мнението на Московската патриаршия по този въпрос.”

Още по темата:

Македонската архиепископия e готова да признае Българската патриаршия за своя Църква-майка

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук