Последната седмица беше интересна не само с рекордните сривове на основните борсово търгувани активи, но и с първия тежък спад на пазара на криптовалути откакто неговото значение стана съществено, поне за една определена група инвеститори. Възникнаха над 1000 нови валути, пазарната им капитализация в пика на цените на биткойн и другите най-популярни валути достига над половин трилион щатски долара. Корекцията последните дни свали цените на основните криптовалути с до 70% от пиковите им нива. Казано съвсем директно – който е купувал през последните месеци на 2017 г., сега вижда значителни загуби (измерени в долари например). Това е добър момент да се направи равносметка, но като цяло анализът и съветите се свеждат до три основни разсъждения:

  1. Това е все още само началото на “реалния живот” на новите валути. Немирството на курсовете им спрямо държавните валути е нормална и очаквана част от прохождането на всяка от тях. Свободните пари, свободното банкиране, демонополизацията и денационализацията на валутите изглеждат като необратими процеси при достигнатото днес технологично ниво. Вече не само теоретично, но и на практика, една чисто нова, нерегулирана от държавен орган валута може да се превърне в платежно средство в различни сделки, като практически опровергава емпирично тезата, че държавния монопол върху парите е необходимо условие за нормалното протичане на стопанския живот.
  2. Много хора ще изгубят пари, рискувайки в началната фаза на налагане на парите, която ще е наситена с много спекулативна динамика. Но всеки трябва ясно да разграничава спекулативна роля, в която макар и вкарвайки полезна ликвидност на пазара, се залага на бъдещо движение на курса на валутата. Ако все пак решите да се занимавате с това упражнение, моят личен съвет е “да изхвърлите от уравнението” държавните пари. Казано по-практично, ако ще се занимавате със спекулиране с криптовалути, по-смислено изглежда да го правите, като залагате на курсовете им една спрямо друга (а не спрямо долари или евро например).
  3. Накрая, но не и по важност, е значението на технологии като блокчейн и тангъл за технологичния напредък на икономиката и обществото. Валутите, базирани на тези нови технологии, са важна част от приложението на технологията, но в крайна сметка тяхната полезност не се свежда основно до финансови операции. Най-лесни за разбиране са примери, в които бизнесът вече използва някаква технология за валидиране на автентичност на продукти – от автомобилни гуми през дизайнерски слънчеви очила до козметика и био храните – които чрез блокчейн могат да бъдат проследени по цялата верига на добавената стойност. Криптовалутите са важна част от функционирането на една децентрализирана мрежа (или верига) за удостоверяване на истинност. Затова и самите криптовалути имат легитимна част от живота ни и тяхната роля ще расте бързо.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!