Стефан Тафров
на снимката: Стефан Тафров
Роден е на 11 февруари 1958 г. в София. Завършва Френската езикова гимназия в София и „Журналистика“ в Софийския университет „Климент Охридски“
В периода ноември 1991-май 1992 г. е зам.-министър на външните работи, както и съветник на президента Желю Желев.
През март 2001 г. става първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион на Франция.
В периода 2001-2006 г. е постоянен представител на България в ООН, а през септември 2002 г. и декември 2003 г. е ротационен председател на Съвета за сигурност.
Бил е посланик на България въф Франция, Великобритания, Република Ирландия, Малта и Италия. 

 

 

В четвъртък лидерите на „Да, България”, ДСБ и „Зелените” подписаха споразумение за ново политическо обединение „Демократична България”. Тази нова формация ще олицетворява ли проевропейската нагласа на българите?

Именно, това е една от главните цели на новото обединение, което събира всички партии, които се определяме като  демократи. Разтревожени сме от факта, че заради партиите на статуквото, а именно БСП, ГЕРБ, ДПС, България не може да си осигури място в центъра на Европейския съюз, там където се взимат и ще се взимат решенията, няма да бъде в центъра на НАТО и това вреди на националния интерес.

„Демократична България” ще бъде ли опозиция на сегашното управление, което прави непрекъснато поклони ту на Изток, ту на Запад?

Това е много важна част от нашата позиция. Само, че ние искаме да отидем много отвъд просто опозиция на сегашната власт и да предлагаме алтернативи. Именно затова ние още от самото начало си представихме екипа – експертен, управленски, които да разработва управленски алтернативи в различни сектори, за да могат хората да се ориентират и да знаят какво да очакват от нас.

Какви модерни политики смятате да заложите в програмата си?

Ние отдаваме голямо значение на дигитализацията, на новите технологии, където е интересът на младите хора. Светът преживява една технологична революция и която страна я изпусне, после много трудно ще навакса пропуснатото.

Това е една от основните ни цели и не случайно имаме няколко души в нашия екип – млади хора, които да работят в тази посока.

Много е важно да сложим край на корупцията с нови политики в областта на държавната администрация, в сектора на сигурността, в съдебната реформа. Както знаем тя е в окаяно състояние, тя е спряна.

Във всички области има много за вършени. Нашата декларация, нищо, че не е много дълга, може би 9/10 от нея е посветена на бъдещето, на една България, която ще бъде без тези партии, без тези управляващи и ще може да се развива.

Констатирахме, че България е пропиляла първите десет години от членството си в ЕС и не успя да извлече всички ползи, които то дава.

Именно на това изоставане иска да сложи край нашето ново обединение.

Известно е, че не малка част от българското общество е настроена носталгично и гледа по-скоро назад, отколкото напред. Как смятате да работите с тях и как смятате да ги убедите да гласуват за вас?

Аз разбирам разочарованието на много хора от сегашната ситуация, естествено е те да изпитват носталгия. Освен това, когато човек е по-възрастен, той има носталгия към младостта си. Няма друг подход към тези хора, освен да им казваме истината. Нашата максима е, че истината е най-добрата политика. Трябва да казваме истината без да се съобразяваме с когото и да било и при всички обстоятелства.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук