През 2040г. населението в България ще бъде между 5,4 млн. и 6,2 млн. души. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ гл. ас. д-р Стоянка Черкезова – сътрудник по статистика и демография III ст. в Института за изследване на населението и човека при БАН.

Стоянка Черкезова
на снимката: гл. ас. д-р Стоянка Черкезова

„Едновременно с това се очаква постепенно да се подобрят редица показатели. Например, очаква се тоталният коефициент на плодовитост (броят деца, които една жена се очаква да има през живота си) да се повиши от сегашните 1.54 деца на по-високите 1.73 деца. Също така вероятно е очакваната продължителност на живота да расте и между 2015-2040 г. да има увеличение при мъжете от 6 години – от 72 до 77 г., а при жените от 5 години – от 78 до 83 години”, обясни Черкезова.

Тя обясни, че в момента тези стойности са най-ниски в Европа.

„Всички тези положителни вероятни тенденции, обаче не могат да компенсират намаляването на броя на жените във фертилна възраст. Те ще намалеят приблизително с 544 хил. до 2040 г. Дори и средно на една жена да се падат по повече родени деца, то жените, които могат да раждат ще са по-малко. Освен това тоталният коефициент на плодовитост не е достатъчно висок, за да достигнем до равнището на възпроизводство на населението. За подобно нещо е необходимо ТКП да е 2.1”, обясни още Стоянка Черкезова.

По думите й сходна е ситуацията и със смъртността. Тя обясни, че въпреки очакваната, че продължителност на живота ще се увеличава, брутният коефициент на смъртност  през периода също се увеличава.

Цялото интервю с гл. ас. д-р Стоянка Черкезова може да прочетете в рубриката ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук