Вучич, Путин
на снимката: президентите на Сърбия и Русия - Александър Вучич и Владимир Путин

През изминалата седмица голямата неизвестна в сръбското публично пространство беше – дали Александър Вучич ще бъде поканен на тържеството в Москва по случай встъпването в длъжност на президента Владимир Путин. Вучич си поназнайваше, че може и да не бъде поканен и затова отрано си уреди въпроса къде да отиде на 7 май. Някои казват, че се бил самопоканил при Ердоган с който щял да дискутира важни балканските въпроси и да вечеря в тесен семеен кръг.

И ДОКАТО

президентската пресслужба на Александър Вучич през изминалата седмица загадъчно си мълчеше по въпроса с липсата на покана от страна на Москва, жълтата преса и контролираните от властта медии не спираха да насаждат усещането в обществото, че въпреки всичко Вучич ще присъства на 7 май на тържеството в Москва. Оттам и вестникарските заглавия от типа: „Вучич отива на инаугурацията при Путин“, „Вучич всеки момент ще получи покана от Путин“, „Вучич все пак ще отива в Москва“, „Очаква се заминаването на Вучич в Москва“.

Белградският в-к „Блиц“ даже написа, че хърватската президентка Колинда Грабар Китарович и президентът на Република Сръбска, Милорад Додик са поканени от Путин в Москва, но Вучич не бил сред тях. Додик запитан от журналисти наистина ли е поканен, отклони въпроса с отговора, че на 7 май ще празнува Гергьовден в Баня Лука, макар че празникът е ден           по-рано. Не стана ясно и дали Колинда Грабар Китарович е единствения поканен от Путин президент от Западните Балкани. На 4 май, Вучич и неговите пиари взеха да обясняват, че той все пак ще пътува в Москва, но първо щял да мине през Анкара а на 8 и 9 май щял да бъде в Москва, където с Путин щели да разговарят по важни за страната и региона въпроси. Или както гласи една българска поговорка „Нерде Ямбол нерде Стамбул“.

ХАМЛЕТОВСКАТА ДИЛЕМА

да бъде или да не бъде поканен Вучич в Москва разясни пред медиите бившият външен министър на Сърбия, Вук Йеремич, иначе яростен противник на политиката на Александър Вучич. Той беше категоричен, че сръбският президент не е поканен в Москва и че с Путин ще се видят след встъпването му в длъжност,  относно на военния парад в Москва на който предишните години президентите на Сърбия също присъствали. Според него: „на този парад можеше всеки един от нас да присъства като гост. По-важното е, защо не се стигна до толкова желаната покана? По протокол, поканата задължително трябва да се поиска, тя не може от самосебе си да бъде получена. Няма потвърждение, че Вучич е отправил такова искане към руската страна, на 7 май да бъде в Москва. Това ще рече, че не са му разрешили „западните му шефове“ или по народному казано е „получил ритник“.

Според Йеремич, на този етап истината за т.нар. „покана от Путин“ не се знае, макар че в проправителствените медии се сервират измишльотини за неразривното приятелство между Сърбия и Русия, и че едва ли не „ хиляди военни самолети в Русия чакат да ги докараме в Сърбия“.

НАЙ-НАКРАЯ И САМИЯТ ВУЧИЧ

си призна, че посещението му в Москва ще се състои на 8 и 9 май, където ще се срещне с Путин. Не стана ясно, защо няма да присъства на тържеството на 7 май а вместо това ще бъде гост на военния парад в Москва по случай Деня на победата. В проправителствените медии цъфнаха нови заглавия от типа: „Все пак пристигна поканата от Путин“, „Вучич заминава за Русия и Турция“ /макар че първо заминава в Турция, после в Русия/, “Вучич ще се срещне с Путин“. В опозиционните медии заглавията бяха на противоположна позиция: “Защо Путин не покани Вучич в Москва?“, „Вучич не получи покана от Путин“, „На 7 май Вучич на среща с Ердоган вместо с Путин“, „На среща с Путин ден след встъпването му в длъжност“.

В информационното пространство се завъртяха информации, че Вучич откакто е на власт е имал 12 срещи с Путин, че тази на 8 и 9 май ще е втората от декември миналата година,  че на срещата щяло да стане дума за „териториалната цялост на Сърбия“ и за „постигането на политически диалог в решаването на проблема с Косово с надеждата, че руският президент ще направи всичко възможно да изнамери най-доброто решение за Сърбия“. Сиреч, по някакъв начин да се умилостиви Москва пък ако може в последния момент да покани Вучич на 7 май при Путин.

Оттук и въпросът – ако Вучич вече е бил запланувал пътуването си на 7 май в Анкара, защо толкова сълзи и сополи се проляха в Сърбия заради отказа на Путин да го покани в Москва? И не е ли това несериозно на дипломатически план особено когато става дума за нещо предварително запланувано и публично разгласено. „Поканата“ на Путин обаче измести актуалността за целта на посещението на Вучич в Турция и разговорите му с Ердоган за икономика, политика и регионално сътрудничество.

БЕЗ СЪМНЕНИЕ

Сърбия продължава да седи на два стола. От една страна заявява че води преговори за еврочленство, от друга се въоръжава с руски самолети и участва във военни учения с Русия и Беларус. Също така разчита на европейските предприсъединителни фондове, но е подвластна и на руската медийна, културна и църковно-православна пропаганда. Русия оказва силно влияе върху Сърбия с енергетиката си и природния газ. Шантажира я с Косово, че ще гласува вето в Съвета за сигурност на ООН и че ще я подкрепя в твърдолинейната й политика по отношение на диалога с Прищина и косовските власти. Русия не е доволна от политиката на Сърбия за нейното еврочленство и прави всичко възможно по пътя й към Брюксел да я спъва на всяка крачка.

Една от причините за липсата на покана може да се търси и в неуредения статут на Руско-сръбският хуманитарен център, открит през 2012 годин в Ниш с разрешението на правителството на Република Сърбия. От известно време руските власти оказват натиск върху Белград да даде на центъра и руските служители в него дипломатически статут. Под натиск на Брюксел и Вашингтон, сръбското правителство все още такъв отказва да му даде. В началото на април в един сръбски сайт се появи информация позовавайки се на косовски медии, както и на английският вестник „Дейли мей“, че Русия искала от  Белград да й разреши разполагането на още една база, този път в Южна Сърбия край град Прешево, населен с преобладаващо албанско население. Районът се намира в непосредствената близост до административната граница с Косово, където е разположена най-голямата американска база на Балканите, Бонстил. Сърбия обаче макар че е приела четирите самолета МИГ 29 от Русия, все още умува какво да прави по въпроса с базите. Може би в това се крие причината за отказа на Путин да покани Вучич на 7 май в Москва.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!