Преди няколко години семейно бях в Шумен. Качихме се на паметника „1300 години България“, а после отидохме и до „Томбул джамия“, често споменавана като втората по големина джамия на Балканския полуостров. (Спорно).

Джамията „Шериф Халил паша“ е построена за 4 години – от 1740 до 1744 – благодарение на щедростта на пашата, за когото се смята, че е роден в шуменското село Мадара. Пашата умира през 1752 на път за Босна, където е трябвало да поеме управлението на областта.

(Спомня ми „Травнишка хроника“ и „Мостът на Дрина, но е друга тема).

Та, платил за джамията, наистина хубава.

Твърди се, че при строителството са използвани колоните от ханския дворец в Плиска. По онова време Османската империя не е имала много грижа да опазва културно-историческото наследство, види се.

Когато отидохме, беше опасана със строителни скелета, реставрация.

Може и да се лъжа, да не си спомням точно, но имаше информационна табела, в която беше описано, че българската държава е дала 2-3 милиона. Справката сочи друго – парите за ремонта са от бюджета на Мюфтийството, дарения от вярващи и от Оман.

Впечатлих се, че искаха пари за влизане. Касов апарат не видях.

Между другото – никоя църква по света не иска пари за влизане в самата църква.

Ама ние не сме като другите.

Сега Народното събрание прие – на първо четене –  да бъдат опростени дълговете на регистрираните вероизповедания. За повече от 8 милиона, от които 8 100 00 – на Мюфтийството.

Цветанов рече, че е грижа за националната сигурност, че е съгласувана с президента Радев и че Нинова също го е одобрила. Нинова контрира – гласове от ДПС срещу пари за ходжите.

Не влизам в подробности. Нинова е по-убедителна. Но че се е съгласила –  не се съмнявам. Просто сега ѝ се вдига висока топка. И забива.

Което прави парламентът с вероизповеданията, е грозна картина.

На практика държавата влиза директно в религията, във вярата на хората, като дава пари.

Търговия.

Бенефициенти – нали така на български – са православието и ислямът. Другите да се оправят.

Това е забранено от Конституцията, но в днешна България не е прроблем.

Парадоксът е, че тези две религиозни институции, отделени от държавата, но получаваши заплати и субсидии от нея – виж ми окото – са сред най-големите собственици на имоти.

И правят пари.

ГЕРБ и ДПС решават да им дадат още. От нашите.

Не искам да обяснявам колко е порочно сдвояването на религията с политиката.

Само гледайте ДПС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!