Таско Ерменков е народен представител от „БСП за България“ и бивш зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика в Народното събрание. 
По професия е икономист и преподавател. Участвал е в 42-рото и 43-ото Народно събрание, избран от 21 МИР – Сливен.

 

Кризата  в БНР продължава да е на дневен ред, очаква се решение на СЕМ тази седмица, дали да отстрани директора предсрочно. Беше му даден срок от една седмица сам да си поддаде оставката, но той отказа. Вие как бихте коментирали това негово поведение?

Аз не мога да коментирам неговото поведение, защото всеки има право да поддава оставка или да не поддава. Искам само да кажа, че ситуацията наистина е доста тревожна. Неслучайно направихме временна комисия в парламента. Но това, което става в БНР и в БНТ, показва, че в медиите, които са обществени, свободата  на словото, мнението на журналистите и тяхното право да изказват собствено становище и виждане по отделни въпроси някак си не се зачита. И то това се случва по възможно най-грубия начин. Когато нещо, което даден журналист прави, не харесва на ръководството, журналистът бива освобождаван от работа, което е недопустимо. След това се чудим защо има автоцензура, защо всеки журналист се страхува да каже истината. След като храни семейство и няма защита, в това число и от гилдията, за да изказва мнението си, резултатите са такива.

А какви действия трябва да предприеме СЕМ в тази насока? Те имат правомощията да назначават и съответно да уволняват директорите на обществените медии.

СЕМ би трябвало да разгледа ситуацията в радиото. Бих казал да погледнат и в телевизията, както споменах вече, но все пак те са независим регулаторен орган. Не бих искал да им давам съвети в това направление. Това, на което можем да се надяваме, е, че техните решения ще бъдат в полза на свободата на словото, за да не стоим под 110 място в тази световна класация.

Да разбирам, че и според Вас има криза в свободата на словото?

Не само според мен, а според цялото общество има криза. То се вижда от всички, иначе няма да има причина за тези уволнения в двете обществени медии.

Мислите ли, че временната комисия, която създадохте, ще успее да отговори на въпроса кой се е обаждал в БНР, за да се свали определен журналист?

Значи има едно такова становище: „Ако искаш да забатачиш дадена работа, създай комисия”, но се надявам, че ще свършим работа. Все пак парламентарно ние не можем да влияем върху работата на СЕМ, но най-малкото можем да се опитаме да предприемем законови мерки, които биха гарантирали свободата на словото и безпристрастието на СЕМ при вземането на решения, които касаят свободата на словото. Защото в крайна сметка една демокрация не може да бъде демокрация, ако хората се страхуват да казват истината.

Миналата седмица в Народното събрание решихте да разрешите на Сметната палата да влезе в БНР, за да направи финансов одит. Какво е общото между финансовия одит и спирането на сигнала и уволнението на един или друг журналист?

Когато Сметната палата прави своите одити, тя не преценява единствено, дали средствата са използвани законосъобразно. Другата задача, която има Сметната палата е да прецени, дали тези средства са изразходвани целесъобразно, тоест за нуждите на радиото като обществена медия. Това очакваме да видим, дали тези средства са изразходвани целесъобразно, а не само законосъобразно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!