Тихомир Безлов
на снимката: Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията
Тихомир Безлов е магистър по философия и немска филология от Софийския университет. Има следдипломни квалификации в Софийския университет и Университета на Лайпциг.
Той работи по въпросите на престъпността в България. През последните 17 години като старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, той е автор на редица доклади и социологически изследвания.
Безлов е един от основателите на виктимизационните изследвания в България и е допринесъл значително за прилагането им в работата на различни национални и международни институции и държавната администрация.
Тихомир Безлов е и политически анализатор. В това си качество, през последните 10 години той е част от екипи, осигуряващи подробен и регулярен анализ на риска за Програмата за развитие на ООН, Евразия Груп/Лемън Брадърс, Евразия Груп/Дойче Банк, Министерството на външните работи на Япония и Групата за контрол на риска.

 

 

Вчера бяха арестувани служители на Здравната каса от Пловдив, а днес стана известна и схемата, по което са работили – измама с лекарства за тежко заболяване. Какъв е коментарът Ви по случая?

Има две неща, които са интересни в този случай. На първо място тук виждаме усилие да се работи в области, в които не се е работило много, т.е. регионалните здравни каси, където очевидно има проблеми. И всъщност доста се е коментирало как тези РЗОК проблемно одобряват клинични пътеки, осигуряват бюджети на определени здравни заведения. Там със сигурност има проблем, със сигурност има корумпирани служители, съдейки по информацията за дългове на болници, за инциденти с лекарства и проблеми с пациентите. Това е очевидно много голяма зона на здрача – регионалните здравни каси, а и националната според мен.

На второ място акцията се извършва от една Окръжна прокуратура и Икономическа полиция. Те в някакъв смисъл проявяват инициатива, която показва, че големият ресурс, който има в МВР и в прокуратурите на регионално ниво може да се използва. Сега ще видим какво ще се случи с тази операция и какви са проблемите в нея. Както винаги, знаем, че обикновено след едно задържане осъждането е въпрос на добре свършена работа – добре събрани доказателства. За съжаление на много места като че ли добри случаи са се проваляли.

Това че се случва на регионално ниво би могло да се разглежда като конкуренция на новата комисия (КПКОНПИ, бел. ред.) и на традиционни институции, които работеха по тази тема. Ако това се превърне в някаква практика, което започна да се случва в страната, би било много положителна промяна, защото местните полицейски структури знаят достатъчно за проблемите по места. Винаги е имало подозрения, че тези проблеми се прикриват на местно ниво и по тази причина всъщност възникнаха тези идеи за създаване на централизирани структури, които да не зависят от местните политици, магистрати и т.н.

Стана ясно, че измамниците са се възползвали от пропуск в софтуера на Здравната каса. Според Вас грешка ли е тази вратичка, или има възможност тя да е оставена нарочно?

Това много трудно можем да го знаем. Не е ясно все още колко дълго са работили и какви са им отношенията, дали е имало други такива действия, но от това, което виждаме, очевидно си е някаква, бих казал. организирана престъпна група. Проблемът обаче е, че като я наречем ОПГ започват нашите сътресения със законодателството, защото в такъв случай разследването трябва да се води само от Специализираната прокуратура, само НСБОП и т.н. Оттук би следвало ограничаване на капацитета на разследването, а би трябвало по това да работят всички, включително инспекторатите на НЗОК, включително приходните администрации, в случая НАП, и т.н.

И вчерашният арест беше окачествен от случайни минувачи като зрелищен и той напомня на ареста на Десислава Иванчева. Така ли трябва да се извършват задържанията по закон, или с тази показност се цели нещо друго?

Част от проблема е, че очевидно така им е най-лесно и никой не поема риск да прави нещо по-различно. Защото трябва да се броят банкноти, трябва да го направите на място и т.н. Вероятно някой трябва да поеме тази отговорност. Примерно колата да се запечата, да се качи на паяк и да се откара до РПУ или друго специално място и да се извърши там претърсването, преброяването и документирането. Явно тези, които го правят, се страхуват, че ако го направят по този начин, след това защитата ще каже „ама то си пише в НПК, че трябва едикакси да стане и това, че са го запечатали и извозили нарушава НПК”. Така се рискува съдията да каже, че защитата е права.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!