„Стопли се времето и на кого му се ходи на театър? Хората искат вече да са навън. Проблемът ни е, че имаме реален сезон от октомври до март-април. След това идва лято и всички търсят  слънце“ – репликата е  на Калин  Сърменов,  директор на Сатиричния театър. Като мениджър, който добре разбира както от културна политика, така и от икономическа логика, той реагира незабавно на затоплянето  и обяви  50 % отстъпка в цените на билетите  до края на сезона. Новата ценова политика има и социален аспект  – за много хора в България ходенето на  театър е  непосилно, макар да  е евтино спрямо европейските стандарти.  И жестът им дава възможност в края на сезона да изгледат най-доброто от това, което не са могли  да си позволят в разгара му. Така билетите за представленията , закупени на касата на Сатирата до  30 юни,  ще бъдат на половин цена, но не по-ниска от 6 лв., а за детските спектакли – 3 лева. Намалението не важни за гостуващите спектакли , както и за онлайн покупките. Обратно – театър „София“ пък решава да стимулира с 50 % отстъпка именно он лайн продажбите. Така всички , които са на „ти“ с електронната търговия лесно и евтино ще се сдобият с пропуски както за „Тирамису“,   и „Олд Сейбрук или последния страстен любовник“, така и за съвсем новите постановки „ Палачи“ и „Алонсо“.

Театърът на армията предлага намаление на хората с щедро сърце, отворени за благотворителност. „Дари книга, ела на театър“ е името на  кампанията, която е отворена от 22 до 28 май и  се провежда за втора поредна година. 50 % отстъпка от цената на билета ще получи всеки, който донесе книга на касата, а колекцията се събира, за да подпомогне деца в неравностойно положение и читалището в село Долна Малина.

Евтини билети могат да се намерят и в сайтовете за колективни продажби срещу заявяването на ваучер. Само, че ваучерите не важат за всички постановки, а се отнасят  най-вече за по-старите и по-трудно продаваемите, могат да се видят и доста заглавия на ръба на халтурата, правени с по-малко средства и съответно  задоволяващи се с  по-малко приходи.

Абсолютен новатор с оригиналната си идея за привличане на публика тази година  е Младежкият театър. Ръководството му подготви промоция съвместно с Центъра за градска мобилност, съгласно която всеки софиянец с карта за пътуване за 3, 6 или 12 месеца вече ще може да ходи в театъра на 50 % по–ниска цена. Същото важи  за пътниците с пенсионерски, ученически и студенстки карти.  Инициативата носи находчивото заглавие  „Спирка Младежки театър“ . За да се възползвате от намалението трябва само да си извадите едно талонче от Центъра за градска мобилност, че сте притежател на карта, да го представите на касата на театъра на бул. „Дондуков“ и да вземете евтините билети. От ръководството на културния институт обясняват, че целта на инициативата е ходенето на театър да стане по-достъпно за всички почитатели на това изкуство. В кампанията по разгласата се включиха известни актьори от трупата, които раздаваха на улицата флаери и автографи. Промоцията ще важи на само до края на сезона, а и през новия, до края на календарната година.

Друг начин за привличане на публиката в топлите дни е изнасянето на сцената под открито небе.   От  Театър „София“ вече са изпробвали тази идея и знаят, че работи. Затова от  19 май вдигнаха  завесата на своята открита сцена в парка „Заимов“.  Ще предложат  освен заглавия от афиша си,  също  концерти, пърформанс, танцови спектакли, творчески работилници за деца, гостувания на студенти от НАТФИЗ, благотворителни инициативи.

Безспорно най-голямото събитие на открито обаче ще е грандиозната програма, която Народният театър   „Иван Вазов“ обявява за втора поредна година. Между 30 юни и 8 юли   ще бъде издигната  сцена на открито  в пространството пред сградата  и  зрителите са поканени на  уникално изживяване с девет спектакъла под звездите на нощна София. Началото на тазгодишната програма  „Театър пред театъра” ще бъде дадено на 30 юни с  концерт-спектакъл „България – благословена земя”, с участието на певци и актьори, режисирани от Борис Радев. На 1 и 2 юли зрителите ще могат да видят зрелищното представление  на Диана Добрева „Калигула” с номинирания за наградата „Аскеер” Деян Донков. Предвидени са и  субтитри на английски език, за да бъдат привлечени  и чуждестранните жители и гости на София.На 4 и 5 юли Народният театър кани зрителите на друг свой хит на открито – „Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов. Спектакълът има няколко награди „Икар“ и „Аскеер“, , азпълнителят на главната роля Камен Доневе е носител и на двете. На 6 юли на откритата сцена ще се играе  „Сако от велур” на режисьора Бойко Богданов.

За разлика от миналата година, през тази от първата ни сцена се решили да поканят своите колеги и от други театри. Така театър „София“ ще гостува на 3 юли със спектакъла „Госпожа министершата“. На 7 юли пък Театър „Българска армия“ ще отбележи под звездите  стотното представление на „Швейк”, а заедно с него ще се чества и  70-годишния юбилей на режисьорката  Бина Харалампиева. На 8 юли е планиран  спектакъла-хепъпинг “Опит за летене” от Йордан Радичков, режисиран от Стоян Радев с музика на виртуоза Теодосий Спасов.  Представлението събира  куп звезди: Георги Мамалев, Мария Каварджикова, Николай Урумов, Валентин Танев, Марин Янев, Дарин Ангелов, Валери Йорданов, Деян Ангелов и много други.Всъщност това ще е предпремиера на спектакъла, чиято официална премиера ще е през новия сезон, на 3 и 4 октомври. Всички спектакли са с начален час 21:30 ч., а билетите с цени от 10, 15, 20, 25 и 30 лв. вече са в продажба. „Изключително съм щастлив, че с още по-голям мащаб и размах пристъпваме към втората година на тази инициатива. Благодарни сме на всички над 5000 зрители, които бяха с нас миналото лято, и сега ги очакваме отново“ -каза директорът  Мариус Донкин.

Има един театър, който  не затваря врати   през лятото и  това е миниатюрното, но култуво пространство на Театър  „199“. Когато всички други  излязат във ваканция или тръгнат по турнета, „артистичното мазе“ на София продължава да поддържа театралния дух  с впечатляваща програма от хитови заглавия и начален час 20.00, подходящ за ритъма на живот в  горещите летни дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук