Валентин Василев
на снимката: Председателят на Българо-германския форум Валентин Василев

Валентин Илиев Василев е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС), министър на околната среда през 1991 – 1992 година и министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 година.

Роден е на 7 октомври 1952 година в София. През 1978 година завършва Висшия институт по архитектура и строителство, а след това и журналистика в Софийския университет „Климент Охридски“.

Василев се включва в политическия живот като представител на Независимо сдружение „Екогласност“, част от СДС, и от 1991 година е избиран за народен представител в четири парламента.

През 1991 – 1992 година е министър на околната среда в правителството на Филип Димитров, а през 1997 – 1999 година е министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

Председател е на неправителствената организация Българо-германски форум, бивш председател на българска федерация по ски.

 

 

Г-н Василев, как се развиват отношенията между България и Германия? Знаем, че миналата година отбелязахме рекорден стокообмен с най-големия ни търговски партньор.

Точно така, стокообменът между България и Германия миналата година беше доста голям – 7,5 млрд. евро. Може би за втори път България има положително салдо в тази търговия. Ние изнасяме за Германия предимно руди, концентрати, изделия на текстилната промишленост и т.н. Търговията се развива добре.

За съжаление от гледна точка на инвестициите Германия отстъпи от първо място преди години на пето място чак, но това се случва на фона на общия спад на инвестициите в България. Оказва се, че през последните години най-големият инвеститор тук са българите, които работят в чужбина и внасят част от парите си у нас. Въпросът е, че те не отиват за производствена инвестиция, това са потребителски инвестиции и това е много тревожен факт. Колегите от Германия обясняват този слаб интерес на този етап с високата степен на корупция, която има в България, тромавата съдебна система, която трудно защитава тези инвестиции и честата смяна на закони и други правила. В областта на инвестициите както правителството, така и бизнесът трябва да предприемат някаква промяна.

Ние иначе нямаме никакви нерешени въпроси с Германия. Ние сме две приятелски държави, членове на ЕС и НАТО. Единственият проблем, който стои и пред нас като една своего рода лобистка организация е Шенген. Част от политическите сили в Германия до този момент не са дали съгласието си за членството на България в Шенген. Това е една задача, по която трябва да работим и занапред като лобистка организация наред и с правителството.

Имате ли някакви конкретни инициативи, насочени както към привличането на инвестиции, така и към приемането на страната ни в Шенген?

Конкретни инициативи ние нямаме. Пак казвам, всеки използва своите позиции и своите връзки в Германия и в България. В това, което трябва да свърши правителството, ние не можем да се намесваме. Нашата задача е да подкрепяме, да подпомагаме и да се опитваме да насочим общественото мнение в Германия и мнението на част от политиците и на бизнеса в България.

Вие като бивш министър в правителство на СДС и член на партията как ще коментирате случващото се в момента в редиците й?

Това е грозна картина. Срамувам се от нашите наследници. Те наследиха една мощна организация, но фактически мога да кажа, че в България десница вече няма. Има около 25 партии и обществени организации, които претендират, че са десни, на всеки избори правят различни комбинации само и само да влязат няколко души в парламента, но се оказа, че последния път никой не влезе.

За мен трябва съвсем нов десен проект в България. И то не проект „отгоре” – спуснат от Лукарски, Атанасов, Христо Иванов и не знам кой си, които правят някакви коалиции днес с единия, утре с другия, следващия път против третия. Трябва да се започне изграждането наново, както ние го правихме. Силата на демократично мислещите хора в България идва отдолу. В момента има измислени лидери, които нямат хора зад гърба си, опитват се да правят някакви комбинации само и само за пореден път да излъжат избирателите. Ако те наистина искат обединение на тази десница или на това демократично пространство, трябва да кажат „Ето това са хората, които стоят зад мен”, да ги съберат тези хора, а те сами да си изберат местните и националните лидери. Докато имаме игра на дребни сметки между тези лидери, нищо няма да се получи.

Има ли някой прав в СДС в момента?

Няма прави, то нищо не е останало от СДС. Аз съм създавал СДС, ходил съм с години по градове и сега, за да създам структури в онова време, когато хората трепереха и не смееха да излязат на площада. Сега всичко се разруши. Отидете в някой град и питайте – ще има само тук-таме някой останал. Резултатите го доказват. СДС в момента има под половин процент. Всички останали са на същото положение.

Целта не е да се съберат няколко лидери, които са загубили избори, да си направят някаква коалиция и да минат 4%, да излъжат част от избирателите и да влязат в парламента. Целта е да се направи някаква нормална дясна политическа сила, която отдавна се е разпаднала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!