Виталий Москаленко е роден на 31 октомври 1955 г., гр. Киев. През  1978 г. завършва Киевски държавен университет «Т.Г.Шевченко», журналист, кандидат  на филологическите науки.
Между 1978 и 1993 г. работи като журналист в Украйна. В периода 1993-1998 г. е първи секретар на Посолството на Украйна в Република България. Дълги години е сътрудник на различни постове във външното министерство на Украйна.
В периода 2005-2009 г. е посланик на Украйна в Македония. До 2018 г. е генерален консул на Украйна в гр. Ростов-на-Дон.
В момента Виталий Москаленко е посланик на Украйна в Република България.

 

 

Ваше превъзходителство, конфликтът между Украйна и Русия се изостри за пореден път заради сблъсъка в Керченския проток. Но нека да започнем отначало – кой наруши правилата на международното плаване и защо Русия твърди, че протокът е неин, при положение че Украйна също има излаз на Азовско море?

Аз това не бих го нарекъл конфликт, а по-скоро нападение на руските военноморски сили срещу украинските кораби. Това трябва да се разграничава доста ясно. Аз съм готов да ви предоставя няколко забележки за този, както вие го наричате, конфликт, а всъщност това е престъпно нападение и агресия от страна на Руската федерация срещу украинските моряци и украинските кораби.

Както знаем всички, на 25 ноември три украински кораба – два бронирани артилерийски катера и рейдов буксир – са извършвали морски преход от пристанището в Одеса до пристанището в Мариопол. Това е едно рутинно действие. За да попаднат в Мариопол, те е трябвало да преминат през Керченския проток.

Искам да подчертая специално, че за намерението им да извършат този преход е била известена руската страна. Била е предварително информирана, разбира се с цел осигуряване на безопасност на корабоплаването. Нашите моряци не са получили никакъв отговор, а по това време самият проток под Керчеснкия мост е бил блокиран с една баржа.

Нямайки отговор, моряците са решили да се върнат в Одеса и по това време са били атакувани от военноморските сили на Руската федерация. В началото пограничният кораб „Дон” е извършил удар върху нашия рейдов буксир, а след това чак след излизането от т. нар. „12-милна зона” на окупирания Крим нашите моряци са били атакувани от военноморските сили на Руската федерация с оръжие. Оръжието е било употребено за поразяване.

В края на краищата тези три кораба са били завзети от руските специални сили, шест украински моряци са били ранени, трима от тях са получили тежки наранявания. След дато са завзети, корабите са закарани в окупирания град Керч, където се намират и сега.

В момента руските окупатори съдят украинските моряци в Симферопол. Днес се е състояло едно съдебно заседание, утре още едно и после ще има заседание за тримата ранени.

Вие казахте, че са получени самопризнателни показания от украинските моряци. Само трима от моряците под тежък натиск и физическо въздействие са дали т. нар. признателни показания. Ние всички много добре знаем как ФСБ и специалните служби на Руската федерация получават тези показания.

Аз например, преди да дойда в България седем години работих като генерален консул в Ростов-Надон и съм бил свидетел, когато украинските политически затворници са давали т. нар. признателни показания, после в съда са се отказвали от тях и тези показания са били получени под жестоко физическо въздействие.

Аз съм убеден в това и затова Украйна не смята, че тези моряци, които всъщност за военнопленници, не са виновни, защото не всеки може да издържа на такива издевателства, които извършват сътрудниците на ДСБ на Руската федерация.

За Украйна е най-важно и ние се обръщаме към всички международни организации и към Руската федерация с призив да бъдат незабавно освободени всички моряци, заловени в плен, да бъдат върнати тези три кораба и да бъде обезпечено обезщетение за всички загуби, които са били нанесени на моряците, защото те са били просто брутално разстреляни от руските специално военноморски сили.

Каква очаквате да е реакцията на Запада? Вече се чуха призиви към американския президент Доналд Тръмп да наложи тежки санкции на Русия. Очаквате ли такива да има?

Разбира се че очакваме. Атаките на Руската федерация срещу нашите кораби са поредният акт на въоръжена агресия срещу Украйна. За разлика от събитията в Крим, имам предвид престъпната анексия на Крим и събитията, които и до сега се случват в Донбас, където действа Руската федерация, това са признаци на т. нар. „хибридна война”.

Ако в случая с Крим, руснаците първоначално казаха, че като че ли нямало войски, имам предвид тези „зелени човечета” и различни казаци, включително и редовни войски на руската черноморска база, самият Путин после призна, че там е имало редовни войски. Това означава, че е имало окупация и анексия на Крим.

А в Донбас, когато руснаците казват, че има гражданска война и воюват миньори и трактористи с танкове и съвременни артилерийски оръдия, то тук в случая с този инцидент в Черно и Азовско море вече имаме абсолютно открита агресия от страна на Руската федерация срещу Украйна.

В случая можем да твърдим, че Русия всъщност разширява военните си действия не само на сушата, а и в морската акватория – Азовско море, Керчеснският проток и Черно море.

Всъщност това не е инцидент или,както говорят руските медии и официални лица, че това е провокация от страна на Украйна. Единствено мога да се съглася, че това е провокация, но не от страна на Украйна, а от страна на Русия. Тя е завършек на цяла редица провокации, които започват още през април тази година.

За този период в Азовско море повече от 200 украински кораба са били спирани за проверка под предлог за борба с международния тероризъм. Какъв тероризъм? Те от април месец са спирали украински търговски кораби и са ги държали по 2-3 дни, дори със седмици.

Така че тази поредица от провокации, включително и последният случай, всъщност са опит за поредна анексия, в случая анексия на Азовско море. Трябва много ясно да си давам сметка за това, за да разберем какво се случва сега.

Достатъчно подготвена ли е украинската армия да защитава териториалната цялост на страната си?

Неслучайно президентът на Украйна г-н Порошенко обяви военно положение, което всъщност влиза в сила от утре – специално с цел отпор на въоръжената агресия и осигуряване на националната сигурност, премахване на заплахите за независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Естествено, Украйна няма да чака Руската федерация да продължи действията си и ще се защитава с всички възможни средства. Ние на никого не обявяваме война, но ще отстояваме много стриктно и ясно нашата териториална цялост и интегритет на украинската територия.

Как стои въпросът пък в украинското общество? Имат ли гражданите й волята и силата да отстояват независимостта си?

Разбира се. Пример за това е тоталната подкрепа на украинския народ срещу агресията и в Донбас, срещу окупацията на Крим. Украйна като независима държава отстоява своята независимост, териториален интегритет и т.н.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!