Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Правителствената криза в Германия не е предовратена, засега тя само се отлага. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер оповести, че ще изчака до 1 юли, след срещата на върха на Европейския съюз. Християнсоциалният съюз /ХСС/, посестримата партия на Християндемократическия съюз /ХДС/ дава тази кратка отсрочка на Ангела Меркел без да отстъпва от позицията си на германските граници да бъдат връщани онези мигранти, които са подали молба за политическо убежище или са били вече регистрирани в други държави.

Съмнително е дали на канцлерката ще се удаде да намери европейско решение за спора по миграционната политика, който двете партии водят от 2015 година с променяща се степен на ожесточеност. През идните две седмици Ангела Меркел ще положи усилия да мотивира  европейски  държави – като Испания или България например – да приемат обратно бежанци, които са били вече регистрирани от техни институции. От месеци тя пледира за европейско решение на бежанския проблем без да е отбелязала забележим напредък.

Ако до края на месеца не бъде постигнато такова решение, на Меркел остава само възможността да уволни вътрешния министър, тъй като съгласно конституцията тя единствена определя насоките на германската политика и не може да приеме, Зеехофер да постанови връщането на бежанци на германските граници, мерките за което той вече подготвя. ХСС отдава централно значение на миграционната политика с оглед на предстоящите в средата на октомври избори за областен парламент в Бавария. Държейки на позицията си по миграционната политика, баварската партия иска да привлече консервативните избиратели, които клонят към дяснорадикалната партия Алтернатива за Германия /АзГ/ и така да си осигури абсолютно мнозинство в областния парламент в Мюнхен. Според досегашните проучвания АзГ може да очаква 10 до 13 % от гласовете.

Ако ХДС и ХСС не постигнат съгласие, това би довело до правителствена криза, тъй като ХДС и Социалдемократическата партия не биха  могли да разчитат на гласовете на ХСС. След евентуален край на фракцията на двете партии в Бундестага би се  наложила промяна на коалицията в Берлин – ХДС ще трябва да търси подкрепа от Партията на зелените или на Свободната демократическа партия. Не е изключено и да се стигне до предсрочни избори.

Няма съмнение, че временното примирие не е край на войната в Берлин. Идните две седмици ще са съдбоносни на канцлерството на Ангела Меркел. Падне ли Хорст Зеехофер, има опасност да падне и тя.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!