Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, заплаши със стачка, ако не спре насилието на учители.

– Г-жо Такева, кое Ви провокира, да заплашите с учтелска стачка?

– Слагането на ”бръмбарчета” в дрехите на децата се използа като насилие над учителя и като унижаване на неговото достойнство. 45% от българските учители на базата на изследването, което направи синдикатът, търпи насилие от родителите, а 12% търпи насилие от учениците. Не може да влезеш в класната стая и да удариш шамар на учителката. Не може в детската градина, в джобчето, в якичката на детето, да сложиш „бръмбарче”, за да видиш как го гледа лелката или учителката. Ами, ще го гледа така, както си го възпитала в семейството и както се държи детето. Това са двустранни процеси.

– Имаме ли материалната база, детски градини и училища, за да се осъществи програмата на правителството за борба с неграмотността и обхващането на всяко в образованието?

– Само в София имаме един малък недостиг, който с разширяването на детските градини и с това, че се построиха нови, вече се изживява. В другите големи областни центрове нямаме недостиг на местата. Така, че материалната база не е проблем, защото имаме и тежки демографски проблеми. Обхвата на децата трябва да бъде обвързан със социалната политика на държавата. Не може някой да не си изпраща децата на училище, а да получава детските надбавки, да получава социални помощи, да получава пари за отопление. И това да лежи на гърба на държавата и на добросъвестните граждани, които изкарват БВП. Ние не може да мултиплицираме неграмотни хора. Неграмотността в България днес е 13.8% , от такива недобросъвестни родители, които не си изпращат децата на училище и от липсата на политика в тази посока. За това, съм дълбоко убедена, че ако социалната политика на държавата, минава през образованието, ще се редят на опашка, за да си изпратят детето на училище и детска градина. Само и само да си вземат помощите и детските надбавки.

– Как гледате на идеята във всяко училище да има психолог?

– Синдикатът на българските учители има друго мнение. Проблемът на българското училище не е психологически. Проблемът на българското училище е социално-педагогически. За това ние смятаме, че трябва да има социални работници в българското училище. Университетите в България подготвят много добри специалисти в тази посока.

– Възможно ли е наистина да се увеличат двойно учителските заплати, както предвижда правителството до края на мандата си.

– Да, осъществимо е. В бюджетната рамка, за увеличаване на учителските заплати от 1 септември, вече са планувани 80 млн. лв. А за 2018 г. са планувани към 300 млн. лв. Така, че съм дълбоко убедена, че е възможно това увеличаване на учителските заплати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!