Юлиан Ангелов е роден на 5 май 1975 година в град Русе. Завършва Стопанската академия „Д. Ценов“ в Свищов със специалност „Икономика на търговията“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Русе със специалност „Културно-историческо наследство“. Член на ВМРО-БНД от 1997 година.
Юлиан Ангелов е областен организатор за области Русе, Разград и Силистра до 18 октомври 2009 и член на Организационния съвет във ВМРО-БНД.
През 2019 г. се кандидатира за евродепутат под номер 2 от листата на ВМРО, но е изместен от 3-ия в листата – Андрей Слабаков. Към момента е депутат от „Обединени патриоти”.

 

 

Как ще коментирате снощното участие на Волен Сидеров по БНТ? Какво целеше той с това поведение?

Каквито и коментари да направя, всички зрители видяха неговото неадекватно поведение, лъжите и клеветите, които сипеше по адрес на ВМРО и на наши представители, както и че по никакъв начин не показа, като български политик, че има какъвто и да е морал, каквото и да е съобразяване с правилата за участие в една медия, където по точен регламент, всички участници имат определено време и тема, по която да говорят – в случая, местните избори.

За мен беше непонятно защо г-н Сидеров е в студиото на това предаване, при положение, че по регламент и подписан договор с БНТ с всички политически партии, този дебат трябваше да е между представители на национални щабове, а не на кандидати. Самият Сидеров е кандидат, имаше и други, което за нас от ВМРО е некоректно и нередно.

Явно определени фактори са оказали влияние той да участва. Целта му беше, според мен, не толкова да печели дивиденти, колкото да оплюва опонентите си и да руши техния авторитет. Мисля обаче, че българските граждани са достатъчно разумни и видяха, че г-н Сидеров, с това си участие, удари дъното – в политиката, в морала и във всичко. Той загърби всички ценности, които един политик трябва да има. Направи така, че да омаскари българската обществена телевизия, това предаване. Аз не говоря конкретно, че ние от ВМРО сме пострадали по някакъв начин от неговите подхвърляния, лъжи и клевети, говоря, че той срина авторитета на БНТ и на това предаване.

Очевидно беше дошъл от някъде, може би от купон, според мен, в неадекватно състояние. Това се видя от всички зрители. С това той показа каква е неговата същност и защо ние от ВМРО и НФСБ го изключихме от парламентарната група на „Обединени патриоти” – именно заради подобно поведение, липса на работа от негова страна, саботиране на всичко нормално, което се предлага в полза на държавата.

Така че, след снощи всички могат да си обяснят причината защо ние го изключихме от парламентарната група.

Господин Сидеров, не за първи път прави такива сцени. Виждали сме го НАТФИЗ и пред един клек шоп. Как коментирате това поведение? Какво обслужва то и какво се крие зад него?

Според мен, при него водеща е омразата, която той храни към ВМРО, поради факта, че ВМРО постигна много добър резултат на европейските избори – ВМРО изпрати двама депутати, близо 8% от българските граждани подкрепиха ВМРО. Господин Сидеров не получи никаква подкрепа от българските граждани и ако добавим квадратчето „не подкрепям никого”, той всъщност има под 1% от гласовете.

Така че, според мен, го води тази омраза; естествено, допълнително, това, че ние го прогонихме от групата, заради човек, който не може да се  нарича патриот.

Виждаме в неговото поведение, че може би, прозират други интереси. Но избирателите сами могат да си направят изводите. И на европейските избори видяхме, че българските избиратели са разбрали какъв е. Мисля, че след това предавани никой в България няма да има съмнение какъв е г-н Сидеров. Надявам се, че българското общество ще игнорира такива политици.

Преди няколко дни ВМРО поиска закриването на Българския хелзинкски комитет. Защо? Вие атакувахте остро и съдебната институция, която освободи предсрочно Джок Полфрийман. Редно ли, според Вас, съдебната власт да се обвързва с политическата, било и то този контекст?

Ние като организация винаги сме имали позиция по всички тези въпроси, свързани с тежките престъпления, с определени неправителствени организации, които твърдят, че са правозащитни, но защитават единствено и само правата на тези, които са извършили тежките престъпления и които изнасилват, убиват, които разграждат българските традиции, както и тези, които искат да отцепят територии от България, както подкрепата им за „ОМО Илинден”. Тя е организация, която се прехранва от това, но е финансирана от чужди грандове. Това общо взето, се е превърнало във фабрика за печатане на пари.

Всичко това го виждаме. Виждаме, че има пряка или косвена намеса в съдебната система, при определени съдии или съдийски състави. Аз не слагам под общ знаменател всички съдии в България. Мисля, че огромната част от тях си вършат работата и раздават възмездие и справедливост. Има определени хора, които са на определени позиции като съдии, за да изпълняват волята на чужди фактори.

В този случай с Полфрийман виждаме как Хелзинкския комитет участва пряко в това дело, дори със своето становище. Виждаме, че те се опитват по всякакъв начин да направят Полфрийман ангелче, а всъщност е убиец.

Така че, ние атакувахме съдийския състав, а не съда, защото ние считаме, че това съдебно определение не е в полза на българското общество.

Българското общество губи от това, защото то очаква справедливост и възмездие. А този състав на съда направиха така, че пуснаха един убиец на свобода и то без никакви аргументи и доказателства, че този човек се е поправил. Видяхме, че при самото му излизане от затвора той демонстрира нахално и арогантно поведение. Как може някои да ни убеди нас, че този човек наистина се е поправил.

Една от темите, които ВМРО застъпва активно през годините е Македония. Преди няколко дни, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на практика заплаши, че ще напуснете коалиционното правителство, ако България подкрепи членството на Македония в ЕС. Смекчи ли се позицията на ВМРО след срещата при президента от преди няколко дни?

ВМРО ще стане на 126 години и е създадена с определени цели, от млади българи в Солун, с цел да защитят българите в Македония и Одринско, останали под турско робство. Ние не можем да си позволим като хора, част от ВМРО, да избягаме от тези принципи и да се съгласим, че някои може да фалшифицира българската история, че някои друг може да направи тези хора други, а не българи.

Поради тази причина ВМРО винаги е защитавала националните интереси и ние никога няма да избягаме от това. Това се вижда през годините и може би заради това все повече хора, без значение дали вижданията му са в ляво или дясно, подкрепят ВМРО и застават зад партията.

Нашата позиция беше твърда, защото считаме, че България трябва да има твърда позиция, когато виждаме, че има определени договорености, а някои шикалкави и не ги изпълнява. По никакъв начин ВМРО не е смекчило своята позиция. Напротив, мисля, че точно позицията на ВМРО втвърди позицията на правителството, президентството и на всички български институции. Тоест, ние сме свършили това, което трябва да се направи – да покажем на политиците в Македония, че няма как ние като държава да допуснем тази фалшификация десетилетия наред, тази омраза, която се сипе към България, да продължи.

Ние не искаме нищо чуждо. Не искаме България да налага на Македония някакви неща, които са в полза на наши комерсиални интереси, например. Единственото, което ние искаме е истината да възтържествува. Искаме българската история да не бъде фалшифицирана и да не бъде крадена. Нищо друго. От ’45-та година насам, поради факти, наложени от Югославия и българския комунистически режим, реално започва формирането на различно самосъзнание от българското.

Аз често ходя в Македония, имам много приятели. Голяма част от обикновените граждани са добронамерени към България, знаят за своя произход, за своите баби и дядовци. Знаят за общата ни история. Въпросът е политиците в Македония да не гледат само да трупат вътрешнополитически дивиденти или негативи, а наистина да направят крачката и тази фалшификация да бъде премахната.

Защото в 21 век не може България да допусне някои да живее в една държава, която фалшифицира всичко. Това не е демокрация. За да има демокрация в една държава, всичко трябва да е прозрачно, честно и истинско. Това трябва да го направят македонските политици. Дори да пострада рейтингът им те са длъжни да го направят, защото ще излязат герои след години, че са били хората, които са извадили истината и са премахнали фалшификацията и манипулацията.

Цялото интервю може да гледате във видеото:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук