Kоординаторът за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофщат

Kоординаторът за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофщат заяви, че няма място за предоговаряне на споразумението , постигнато между Европейския съюз и Великобритания.

Коментарът му дойде ден след като британските законодатели поискаха премиерът Тереза Мей да предоговори договора за развод с ЕС и да се върне в Брюксел, за да промени така наречената „ирландска предпазна клауза“, целяща да предотврати повторното въвеждане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Верхофщад и други членове на Европейския парламент присъстваха на заседание на работната група за Брекзит. Към тях се присъедини и главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕК, Мишел Барние, който каза след срещата, че институциите на ЕС остават обединени и ангажирани с договореното споразумение с Великобритания. Макар ЕС да казва, че е отворен за „алтернативни договорки“ по предпазната клауза, двугодишните преговори между Великобритания и блока не доведоха до работещи варианти. Според договореното до тук, Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март – с или без споразумение с блока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук