До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Разград. Премиерът посети производствената база на „Биовет“ АД.

В предприятието ще има възможност да се произвеждат ваксини за хуманната медицина, включително срещу COVID-19, както и ваксини за ветеринарна употреба. За целта компанията е инвестира близо 120 милиона лева.

„България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред“, изтъкна  Борисов.

Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод за ваксини в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности.

„Ние сме на етапа на монтиране на машините. Това ни е голямо предимство…Преди една година всички се борехме във военната промишленост да има инвестиции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало“, похвали се Борисов.

Според Борисов капацитетът на завода ще позволи да се произвеждат милиони дози. Така ще може да се отговори на огромните потребности от ваксини.

„В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов

Доколко обаче ще е готова до три месеца българската ваксина не е ясно. Според имунолозите от Българската академия на науката преди лятото няма да има прототип на българска ваксина срещу коронавирус.

Отделно са нужни поне няколко месеца за всеки един от етапите за одобрение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук