Фич

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB“ с положителна перспектива, съобщава Министерството на финансите на България.

Рейтинговата агенция отчита „подновяване на политическата нестабилност“, но смята, че у нас е налице „широк политически ангажимент и институционална подкрепа за приемането на еврото и за реформите“.

„Четирипартийното коалиционно правителство, ръководено от „Продължаваме да променяме“, се разпадна след успешен вот на недоверие в края на юни 2022 г., което доведе до четвъртите предсрочни избори за по-малко от две години. Вотът доведе до силно фрагментирано законодателно събрание с ограничени перспективи около формирането на стабилна коалиция. Политическата нестабилност вероятно ще продължи и през 2023 г., като в началото на 2023 г. са възможни нови избори. Въпреки това смятаме, че е налице широк политически ангажимент и институционална подкрепа за приемането на еврото и за реформите, свързани с Националния план за възстановяване“, пише в доклада на Fitch Ratings, преведен от ДЕБАТИ.БГ.

„Положителната прогноза отразява перспективата за приемане на еврото, което ще доведе до по-нататъшно подобряване на външните показатели. Въпреки подновената политическа нестабилност смятаме, че властите продължават да се ангажират с приемането на еврото до 2024 г., като рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на критериите за конвергенция. Предвид голямата несигурност относно траекторията на инфлацията през следващите две години рисковете от отлагане на приемането на еврото след 2025 г. се увеличиха. Това се балансира с ясния ангажимент на местно равнище и на равнище ЕС за ускоряване на процеса“, казва още рейтинговата агенция.

„Рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет“, пише финансовото ни министерство относно доклада.

Fitch Ratings оценяват растежа на БВП за тази година на 3,5% (при 3 % от предходна прогноза) поради по-доброто от очакваното развитие на икономиката през първата половина на годината. През второто полугодие на 2022 г. стабилното представяне на енергийните сектори и силният растеж на износа частично ще компенсират отрицателното въздействие от намаляването на реалния разполагаем доход и спада на инвестициите. Пренасянето на неблагоприятни ефекти и забавянето на частното и публично потребление ще намалят икономическия растеж през 2023 г. до 1,4 % (при 3,8%, които се очакваха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на инвестициите трябва да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС през следващата година. Fitch Ratings очакват растежът да се нормализира през 2024 г. и да се върне на нива около 3 %.

Бюджетният дефицит се прогнозира да остане като цяло непроменен през 2022-2023 г. – около 3,8% от БВП, в съответствие с текущата медиана за страните с рейтинг „BBB“.

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга според рейтинговата агенция са: значително забавяне на присъединяване към еврозоната, дължащо се например на неизпълнение на критериите за конвергенция или неблагоприятно развитие на икономическата политика; период на енергиен недостиг в България или в държави, които са важни търговски партньори на страната или повишен риск от такъв сценарий, чието материализиране значително ще понижи перспективите за растеж в сравнение с текущите очаквания на рейтинговата агенция”, се посочва в съобщението на МФ.

Агенцията говори още и за руските газови доставки

„Прекратяването на доставките на руски природен газ в края на април 2022 г. ускори плановете на България да се откъсне от руския енергиен внос“, пише още в доклада.

„Предвид осигурените доставки на природен газ, благоприятните климатични условия и по-ниското потребление на природен газ, рискът от разционализация на енергия през отоплителния сезон 2022-2023 г. е нисък. Въпреки това несигурността около зимата на 2023-2024 г. е висока, като се има предвид, че доставките на газ вероятно ще останат ограничени при липсата на газови потоци от Русия. Дългосрочното споразумение с Азербайджан гарантира доставката на 1 млрд. куб. м природен газ (около една трета от годишното потребление на газ) с възможност за удължаване до 2 млрд. куб. м. Страната си осигури 25% от капацитета на терминала за втечнен природен газ в Гърция (около 0,7 млрд. куб. м), който трябва да заработи до края на 2023 г.“, пише още агенцията.

Тази част от доклада на „Fitch Ratings“ не се споменава в съобщението на Министерството на финансите. 

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук