Калин Стоянов

С високопарни слова за честта на пагона и за това, че „черни овце“ в МВР са виновни за полицейското насилие, което обаче представлява единични случаи,

ръководството на ведомството в лицето на министъра Калин Стоянов, главния секретар Живко Коцев и началника на столичната полиция Любомир Николов направи изявления.

От тях стана ясно, че има петима полицаи, за които е установено, че са превишени правомощията им, но

повече време беше отделено на изказвания за това, че е недопустимо да има политически натиск

и тези, които не разбират от темата „МВР“ и не са експерти, не трябва да имат думата.

Дори беше посочено конкретно име – Кирил Петков, за когото, според вътрешния министър Калин Стоянов,

премиерът Денков е заявил, че е недопустимо да има политически натиск в МВР.

„Смятам, че е недопустимо, че някой може да се меси политически, както направи Кирил Петков. Никъде в Европа, част от която е България, при подобни случаи не хвърчи оставката на вътрешен министър“, заяви Стоянов и отново се самооправда със

Стоянов не доказа за политически натиск от Петков и призна за срещи с Борисов и Пеевски

Закона за МВР, според който планирането на действията на униформените на терен се

определя от главния секретар на МВР.

Стоянов заяви, че ясно се разграничава от „всякакъв вид произвол“.

От думите му обаче не стана ясно какъв е политическият натиск оказван върху него от Кирил Петков и какви са били мотивите на лидера на „Продължаваме промяната“ да оказва този натиск.

Полицаите са под напрежение

Стоянов каза, че е „на 100 процента е с премиера Денков“ за това да има обстоен анализ на случаите на насилие.

Тихомир Безлов за ДЕБАТИ: За политиците, които се интересуват от футбол, Боби Михайлов е проблем

„Но не съм съгласен работата на министерството да бъде поставено под общ знаменател, заради единични случаи на насилие“, обясни той.

Министърът заяви, че полицаите са под напрежение и за по-малко от два часа са успели да овладеят „тази вандалска агресия“, която се изсипала върху тях.

„Бяхте обиждани, плюти, удряни с камъни, бомбички летяха върху вас. Благодаря ви, че не допуснахте центърът на София да се превърне в истински погром и че предотвратихте да няма жертви“, заяви Стоянов.

Кирил Петков: Вътрешният министър е номинация на ГЕРБ. Калин Стоянов поиска право на отговор

Той е на мнение, че сред протестиращите е възможно да е имало платени провокатори, но не даде повече подробности.

Главният секретар на МВР

каза, че има две проверки. Едната е на Инспектората и Главна дирекция „Национална полиция“, а втората е на столичната полиция.

След което и той направи обстойно изказване за това, как хора, които не разбират от темите, свързани с МВР, не трябва да взимат отношение към работата на ведомството.

Според него „няколко антигерои маскари“ са изместили „идеята, каузата, смисъла на протеста срещу ръководството на БФС“.

„Ние сме си направили първоначалните оценки. Бързо идентифицирахме полицейските служители, които своеволно са си позволили да упражнят агресия срещу мирни цивилни граждани, които не са свързани с протестни действия. Но не трябва да се поставят под един знаменател всички полицейски служители“, категоричен е Живко Коцев.

„Тези, които не са експерти – да се спре да се говори и да се упражняват върху работата на полицията. Да се спре с политиканстването, затова, защото колкото по-малко неекспертност и политика има на гърба на полицията, толкова по-големи са шансовете за успеваемост и да се съхрани мотивацията на полицейските служители.

Кристина Петкова, ПП-ДБ: Вътрешният министър трябва да подаде оставка

Имаме волята да се справим с черните овце в системата, които дават лош имидж и лош образ. Няма да търпим хора, които нямат желание да работят и да се развиват“, заяви главният секретар.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че се е самосезирал още на 17 ноември след приключване на операцията по разпространени кадри на насилие.

За по-малко от 48 часа е установено, че петима полицейски служители са извършили нарушение на служебната дисциплина. Образувани са дисциплинарни производства и са отстранени към момента от длъжност.

За други двама тече проверка, за които ще се установи каква е степента на нарушенията им.

От МВР отказаха да отговарят на въпросите на журналисти. Без отговор остава въпросът дали материалите ще бъдат дадени на прокуратурата, която вече няколко дни не взима отношение по случая.

Не стана ясно и как е установено кои са платените провокатори, от кого са изпратени на протеста и защо се е целяло да се стигне до насилие.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук