Тома Биков
на снимката: Депутатът от ГЕРБ Тома Биков

След повече от 85 дни протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор, изглежда представители на управляващата партия ГЕРБ все още не са разбрали какви са исканията от улицата.

Мантрата, която ГЕРБ повтаря от началото на протестите е, че на площадите има стотина кресливи „вандали”, „кхмери”, „тулупи”. Но все пак управляващите решиха уж да угодят на протеста и да напишат нова Конституция. И въпреки че никой на протеста не иска нова Конституция, а десетки юристи заявиха, че така чаканите реформи в съдебната власт могат да бъдат направени и от обикновеното Народното събрание, ако то има воля, ГЕРБ все пак си държи на проекта за нов върховен закон.

Според юристите единственото, което постига това „тупане на топката” е да задържи правителството на власт още няколко месеца.

ГЕРБ няколко пъти признаха, че проектът им за Конституция „не е съвършен”, но пък затова търсели широк дебат в парламента. БСП категорично отказват такъв, позицията на ДПС остава малко неясна, а „Воля” се подписаха под проекта без да го четат.
И вероятно, за да не са голословни в думите си, депутатите от ГЕРБ поискаха да се създаде Временна комисия, в която да се обсъди проектът за Конституцията.

БСП бойкотира заседанието

ГЕРБ предложи свикването на Временна анкетна комисия в парламента, която трябва да обсъди проекта за Конституция. По време на дебатите днес в залата обаче мнозинството и опозицията се скараха. А по-късно БСП бойкотираха заседанието.
Непосредствено преди гласуването на комисията, депутатът от социалистическата партия Димитър Данчев поиска поименна проверка. След като тя започна депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

Поименната проверка в парламента установи липса на кворум в пленарната зала и пленарното заседание бе прекратено. В зала бяха установени 104 народни представители, при необходими 121.

Дебатите

„Няма да участваме във Временната комисия за Конституцията и в този абсурден, вреден и опасен политически ход”, каза от трибуната на парламента Крум Зарков от БСП.

И добави:

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап. В 13.00 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия. От сега да кажа: ПГ на БСП е твърдо против създаването на такава комисия и няма да участва в нея не с трима, а с нито един представител. Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който, за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство, се атакуват самите устои на държавата. Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемливо“, каза още Крум Зарков.

Зарков отчете, че няма нужда от чисто нова Конституция. Според него решението е само и единствено – оставка.

А според Тома Биков от ГЕРБ проектът за нова Конституция отговарял на исканията на протестиращите.

„Призоваваме БСП да отговори на исканията на протестиращите, защото те искат ВНС”, каза Биков.

Той отчете, че ГЕРБ е готова на пълен диалог с опозицията и с БСП.

И отбеляза, че управляващите предлагат процедура, по която да се извърви пътя към ВНС, където с разширената легитимност на 400 депутати да бъде направена конституционна реформа и то най-вече в частта на съдебната система.

„Ние предизвикахме този дебат в отговор на исканията на протестиращите, които в първите дни на своя протест поискаха ВНС. Процедурата за свикване на ВНС тече по този начин. Внушението, че в сегашното народно събрание ние предлагаме нова конституция и едва ли не, че то ще приеме новата конституция е лъжливо“, посочи още Биков.

Според него консенсусът за нова Конституция няма как да мине без БСП.

„Чух един сценарий, който според мен ще доведе до там, че може би няма да бъде приета никаква конституционна реформа. Вие казахте този парламент да не се занимае с този въпрос. Да се занимае следващият. Кога и дали изобщо дневният ред на обществото ще има място за тази тема? От кого ще търсите подкрепа, може би от нас, защото пак ще ви трябват две трети мнозинство. Вие предлагате да не правим нищо. Това предлагате в момента“, каза още Биков.

По думите му в обкръжението на президента се чува, че има конституционен проект.

„Ще ми бъде интересно как ще реагирате, когато видите президентския конституционен проект. Той може би ще е съвършен“, допълни още Биков.

Георги Свиленски от БСП също взе отношение:

„Протести с искане за оставка незабавно на Борисов и ситуация, в която премиерът е в шах. Няма какво да направи. Правосъдният министър тогава Данаил Кирилов измисли това нещо, че предлагайки нова Конституция и ВНС ще даде възможност от два до пет месеца премиерът да оцелее, да няма служебен кабинет и да стигнем до месец март“, каза още Свиленски.

По думите му ГЕРБ са написали набързо един проект, който е получил оценката на конституционалистите, на научните среди, на всички български граждани.

„Министърът на правосъдието подаде оставка. Всички вие сте съгласни, въпреки че сте го подписали, че този проект не става. Сега правите комисия, която какво да направи. Да направи този проект по-добър, при положение, че г-н Биков каза, че целта не е Конституция, а ВНС. Че внесеното на 2 септември е покана за разговор. Разговор за какво? Нали ние няма да правим нова Конституция. Тази комисия какво ще прави? Ще пренаписва текстове? Ще направи този проект, по-добър?“, попита още Свиленски.

След това БСП напуснаха залата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!