Турция, мигранти
Европа се опасява от нови мигрантски вълни

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната на фона на изявлението на турския лидер Тайип Ердоган, че Анкара е решила да ги отвори. По-рано Ердоган заяви, че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци. Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция.

„Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358“, заяви Сойлу в съобщение в Туитър, цитирано от РИА „Новости“.

Междувременно Гърция съобщи, че е спряла близо 10 000 мигранти, опитващи се да влязат през границата с Турция в последните 24 часа, заяви източник на гръцкото правителство, цитиран от АФП.

„От 06:00 ч. (04:00 централно гринуичко време) в събота сутринта до 06:00 днес сутринта бяха блокирани 9 972 незаконни влизания в района на Еврос“, заяви правителствен източник, позовавайки се на североизточния регион по границата с Турция.

Държавните глави и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия. След това изявление съседните на Турция страни обявиха засилен контрол на границата.

Мигрантите в Турция се раздвижиха след новината за „отворени граници“ и на няколко места се наблюдаваха големи стълпотворения в подготовка за пътуване към гръцката или българската граница. Турските власти освен това съобщиха вчера, че нови над 30 000 души са тръгнали от Идлиб към границата на Турция, слагайко начало на очакваната нова вълна мигранти, изтласквана от действията на армията на Асад и руските бомбардировки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!