Български спортен тотализатор, тото
Снимката е илюстративна

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев ще освободи ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ) до края на деня. За днес е планирана среща между Василев и ръководството на БСТ, на която ще бъде уточнени детайлите около преминаването към нова управа на тотото.

„В тотото в последните шест години, четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Ние наистина искаме да разберем защо след национализацията на лотариите БСТ не реализира по-добра печалба. Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство“, заяви Василев миналия четвъртък.

Директорът на тотализатора: Щом редовният кабинет не ни желае, ние ще си тръгнем

„От настоящото ръководство на Министерството ни помолиха да не правим жалби за спиране на вписването. Това е политическо решение, не може постоянно да се съдим. Това е толкова изморително, цяло лято обикалям по съдилища, жалби, първа инстанция, втора инстанция. След като има редовен кабинет и той не ни желае, ние ще си тръгнем“. Това обяви изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров.

Петров разкри, че и служебният министър Андрей Кузманов се е опитал да смени ръководството на тотото, но намерението му е било спряно със съдебна жалба. „Миналата година август месец имаше опит от г-н Кузманов, предишния министър, пак да смени борда на директорите. Беше входирана заповед, тя е видима в Търговския регистър, с нови лица, с нов Управителен съвет (УС), без ние да бъдем уведомени и предупредени. Аз лично разбрах от Търговския регистър. Съответно ние обжалихме в съда това решение, съдът спря вписването на новия УС и в момента текат дела“, каза днес той.

На въпрос дали новата власт има намерение отново да либерализира лотариите, Петров отговори: „Имам такава информация, това си е тяхно решение. Ако това се случи, тези числа ще паднат наполовина. Това нещо се говореше публично. Сега имаме двуцифрен ръст всяка година“, каза още Петров.

Припомняме, че настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор влезе в длъжност на 28 февруари 2020 година, когато тогавашният спортен министър Красен Кралев освободи изпълнителния директор Дамян Дамянов и назначи на негово място Любомир Петров. В настоящия Управителен съвет на организацията влизат още Людмила Петкова, Христо Йовов, Валентин Точев и Гошо Гинчев.

В същата година бе приет закон, с който БСТ пое изцяло контрола над лотарийните игри в страната, но въпреки това не бе реализиран очакваният скок в приходите на дружеството. БСТ е един от основните източници на финанси за Министерство на младежта и спорта, като тотото отделя малко под 20 процента от приходите си за бюджета на Министерството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук