Сръбската опозиция бойкотира работата на парламента, към нея се включват и от Клуба на независимите представители, но без да са подписали споразумение за това, подкрепят искането за справедливи и свободни избори.

Ръководителите на Съюз за Сърбия и други парламентарни групи, обявиха, че ще обсъждат на половин час дневния ред в заседателната зала.

Те казаха, че бойкотът е тяхно задължение към гражданите, които протестират в Сърбия и че тази стъпка е обвързана със споразумение с хората, което те са подписали.

„Ние поддръжниците на „Договорът с хората” сме сериозни и една от точките в документа е напускането на всички институции. Депутатите от опозицията ще напуснат заседанията, както и общинските. И на всеки половин час ще провеждаме обсъждания, за да говорим за законите, които са в дневния ред. Нека всички знаят, че днес в Сърбия и два парламента – насилствен, узурпиращ и демократичен, който ще заседава в коридора на народното събрание”, каза Босков Обрадович, член на Съюза за Сърбия.

Опозицията заяви, че ще поиска оставката на министъра на образованието Младен Шарчевич и на всички останали членове на изпълнителната власт, както и на председателя на парламента Мая Гойкович, защото те многократно са нарушавали законите и Конституцията.

От опозиционните партии в днешното заседание на парламента участваха само депутати от Сръбската радикална партия, лидерът на Либерал демократическата партия Чедомир Йованович и Лигата на социалдемократите на Войводина.

В отговор на бунта на опозицията, ръководителят на управляващата парламентарна група на Сръбската прогресивна партия, Александър Мартинович заяви, че членовете на опозицията, които бойкотираха работата на парламента продължават със старата практика „да бойкотират работа си”, но не и привилегията си.

„За бойкота на депутатите от Съюза за Сърбия. Те продължават със старата си практика да бойкотират работата си, но не и привилегиите, които имат в парламента. Преди няколко дни бяха изплатени заплатите и тези господа ги получиха, но не се явиха на заседанието”, заяви Мартинови.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!