Сръбският патриарх Порфирий връчва на архиепископа на Македонската православна църква Стефан, томос, с който признава нейната независимост
Сръбският патриарх Порфирий връчва на архиепископа на Македонската православна църква Стефан, томос, с който признава нейната независимост

Сръбският патриарх Порфирий връчи на архиепископа на Македонската православна църква Стефан, томос, с който признава нейната независимост от Сръбската православна църква. Това стана в Съборния храм в Белград „Свети Сава“ днес преди обяд.

По време на предаването на томоса бе отслужена и архиерейска литургия, в която участваха македонски и сръбски владици.

„Днес по божията воля имам възможност да увенчаем съществуващото помежду ни единство. Това единство бе нарушено в един период, но МПЦ, Охридската архиепископия има необходимите условия, но и необходимост да се организира като автокефална църква. Днес официално съобщаваме за издаването на документ, който е известен като томос“, каза сръбският патриарх и подчерта: Сега ще трябва да си изберете и името на църквата.

„Църквата не трябва да се използва като оръжие. Тя не е оръжие за постигането на други цели“, каза още сръбският патриарх.

Както и за предишната визита и преговорите в Ниш преди това между двете църкви обществеността не бе информирана нито в РСМ, нито в Сърбия.

Припомняме, че през 2017 г.в писмо, изпратено от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември, заявява, че Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае Българската църква за църква-майка, ако тя признае македонската църковна независимост. За първи път Македонската архиепископия говори за своя църква-майка, за първи път тя официално споменава, че това е БПЦ. От Светия отказват са коментират наличието на такова писмо, което започва да поражда съмнения за намеренията на владиците.

След противоречивите сигнали през следващите дни синодът е подложен на обществен натиск и демонстрации в подкрепа на приемане на предложението на МПЦ. На свое заседание на 27 ноември Светият синод излиза с неясно решение с което нито приема, нито отхвърля предложението на МПЦ. Синодът решава да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската православна църква, като определя за целта специална архиерейска комисия, която да води преговори.

Междувременно започват да се пораждат съмнения за руски натиск в дейността на БПЦ по този въпрос. В този натиск според анализатори се крие причината БПЦ да протака своите действия по реализация на искането да стане Църква-майка на Македонската. И в крайна сметка искането за независимост на македонската църква бе признато от Сръбската православна църква, гарантирайки си Сърбия по този начин влияние и на този фронт. А България изпусна още един шанс за сближаване македонските ни „братя“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук