Борисов и Дачич
на снимката: Ивица Дачич, Бойко Борисов

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с провокативното си отношение спрямо страната ни. След като сутринта отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов, по-късно той е извикал българския посланик в Белград на разговор в министерството.

„Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер, не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия“, каза Дачич пред държавната агенция Танюг. Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдят точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово, каза още той.

„Позицията е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата, или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България на разговор в МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия“, каза още Ивица Дачич.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук