Джо Байдън

На фона на влошения диалог между Пекин и Вашингтон, се проведе среща на върха между президентите на САЩ, Джо Байдън и Китай, Си Цзинпин. Лидерите обмениха мнения по двустранните отношения и международния дневен ред.

Новата ера на основните принципи на двустранните отношения между Китай и САЩ трябва да бъде основана на мирно съвместно съществуване, взаимно уважение и взаимна изгода. Това заяви китайският президент Си Цзинпин по време на онлайн срещата.

„Обобщавайки опита и поуките от развитието на китайско-американските връзки, три принципа трябва да бъдат в основата на китайско-американските отношения в новата ера. На първо място, това е взаимното уважение“, каза Си, цитиран на уебсайта на китайското външно министерство.

„Второ, това е мирното съжителство. Наложително е и двете страни твърдо да се придържат към линията на неконфликтност. Американската страна посочи съжителството, но то може да се разшири до две думи – мирно съжителство“, каза председателят на КНР.

„Третият принцип е взаимната полза“, подчерта Си.

По време на виртуалната среща на върха китайският президент Си Цзинпин изрази готовност да работи заедно с президента на САЩ Джо Байдън за постигане на консенсус и за положително развитие на отношенията между двете страни, съобщи китайското външно министерство.

„Си Цзинпин изрази готовност да работи с президента Байдън за постигане на консенсус и предприемане на активни стъпки за придвижване на китайско-американските отношения в положителна посока“, се казва в изявление на министерството.

Президентът на САЩ откри виртуалната среща с китайския лидер, като му напомни за отговорността му пред света и предложи да се определят „разумни граници“.

„Трябва да определим разумни граници“, цитира пресцентърът на Белия дом думите на американския президент в съобщение.

Байдън отбеляза, че те са необходими „особено по жизненоважни глобални въпроси като борбата с изменението на климата. В изявлението се посочва, че президентът на САЩ е подчертал значението на открития и честен обмен на мнения между лидерите.

„Винаги сме общували честно и открито“, каза президентът на САЩ. „Имаме отговорност пред света и пред нашия народ“, каза той.

Байдън определи другата цел на разговора като установяване на обикновена и пряка конкуренция между страните.

Вашингтон се придържа към принципа „Един Китай“, заяви американският лидер. Това съобщи Централната телевизия на републиката.

„Байдън изрази готовност да повтори, че Съединените щати не се стремят да променят китайската система, не се стремят да укрепват съюзи срещу Китай и не възнамеряват да влизат в конфликт с Китай“, се казва още в материала.

Подчертава се също, че САЩ не подкрепят „независимостта на Тайван“ и се надяват, че мирът и стабилността в Тайванския проток ще се запазят.

От своя страна Си Цзинпин увери колегата си, че е готов да предприеме решителни действия, ако сепаратистките сили на острова преминат линията, съобщи агенция Синхуа.

САЩ трябва да проявяват предпазливост по въпроси, засягащи суверенитета и сигурността на Китай, заяви Си. „Флиртът на САЩ с независимостта на Тайван е игра с огъня“, подчерта той.

По време на виртуална среща във вторник китайският президент призова президента на САЩ да се справи конструктивно с различията между Китай и САЩ. Той обаче настоя да не се допуска отношенията между двете страни да излязат извън контрол.

Според изявление на Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън е изразил загриженост пред китайския президент относно правата на човека в Китай и положението в Синцзян-уйгурския автономен район, Тибет и Хонконг. Според изявлението на Белия дом Байдън е изразил и загриженост относно „нелоялните“ търговски и икономически практики на Китай.

„Байдън ясно заяви, че е необходимо да се защитят американските работници и предприятия от нелоялните търговски и икономически практики на Китай. Той също така обсъди значението на запазването на свободата и отвореността на Индо-Тихоокеанския регион и съобщи, че Съединените щати продължават да изпълняват задълженията си в региона. Президентът Байдън отново подчерта значението на свободата на корабоплаването и безопасните полети за просперитета на региона“, се казва в изявление на Белия дом след виртуалната среща на лидерите.

Си Цзинпин и Джо Байдън обмениха мнения и по редица ключови международни въпроси като положението в Афганистан и ядрената програма на Иран, съобщи агенция Синхуа.

„Двете страни обмениха мнения по Афганистан, иранския ядрен въпрос и положението на Корейския полуостров, както и по други международни и регионални въпроси от общ интерес“, се казва в доклада.

Китай и САЩ се споразумяха да продължат контактите си, за да върнат страните по пътя на устойчивото развитие.

САЩ трябва да престанат да се крият зад въпроса за националната сигурност, за да оказват натиск върху китайски компании, заяви китайският президент по време на виртуална среща.

„Търговските и икономическите отношения между Китай и САЩ са взаимноизгодни по своята същност, бизнесът си е бизнес и не е необходимо да се политизират търговските и икономическите въпроси“, заяви китайският лидер, цитиран от агенция Синхуа, в заключителното комюнике.

„Китай и САЩ трябва да продължат да поддържат контакт по отношение на макроикономическата политика, да подкрепят възстановяването на световната икономика и да предотвратяват икономическите и финансовите рискове“, посочи той.

Пекин и Вашингтон трябва да се застъпят за глобален механизъм за сътрудничество в областта на общественото здраве и контрола на инфекциозните болести, заяви китайският президент.

„Пандемията от коронавирус няма да е последната криза в общественото здраве, пред която ще се изправи човечеството. Китай и САЩ трябва да се застъпят за създаването на механизъм за сътрудничество в областта на световното обществено здраве, превенцията и контрола на инфекциозните болести и да насърчават международния обмен и сътрудничество“, цитира Си уебсайтът на китайското външно министерство.

Той заяви също, че Пекин и Вашингтон трябва да разрешават различията по конструктивен начин, за да предотвратят излизането на отношенията между двете страни извън контрол.

„Съвсем естествено е Китай и САЩ да имат различия в мненията. Ключът е да се контролират по конструктивен начин и да се избягва тяхното засилване“, посочи той.

По време на виртуалната си среща с президента на САЩ китайският президент изрази надежда, че той ще върне политиката на САЩ спрямо Китай към рационален курс, съобщи Синхуа.

„През следващите 50 години най-важното нещо в международните отношения ще бъде да се намери правилният начин за съвместно съществуване на САЩ и Китай. Историята е безпристрастна и всички действия на един политик, независимо дали са постижения или гафове, ще останат в историята. Надявам се, че г-н президентът ще прояви способност за политическо лидерство и ще насочи политиката на САЩ спрямо Китай към връщане към рационален и прагматичен курс“, цитира агенцията думите на китайския лидер.

От виртуалната среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Цзинпин не се очакваше да има фундаментално значение за отношенията, нито да бъде постигнато нещо ново в контекста на Тайван, заяви Белият дом.

„Не очаквахме тази среща да бъде фундаментална и отправна за отношенията между САЩ и Китай“, заяви служител на администрацията по време на телефонен брифинг.

„Не беше постигнато нищо ново в контекста на Тайван“, заявиха от Белия дом.

„Двамата държавни глави смятат, че тази среща е била откровена, конструктивна, съдържателна и продуктивна, което засилва взаимното разбирателство между двете страни, повишава положителните очаквания на международната общност по отношение на китайско-американското сътрудничество и изпраща силно послание към Китай, САЩ и света“, се казва в документа.

Отношенията между Китай и САЩ рязко се влошиха по време на президентството на Доналд Тръмп, когато САЩ започнаха търговска война, започнаха да оказват прекомерен натиск върху китайски технологични компании като Huawei и ZTE, последваха санкции заради положението с правата на човека в Тибет и Синцзян и засиления контрол на континентален Китай над Хонконг, включително приемането на Закона за националната сигурност. САЩ също така продължават да обвиняват Китай, че не е успял да ограничи разпространението на коронавируса и допълнително нагнетяват обстановката чрез редовни контакти с Тайван.

Пекин традиционно протестира срещу всички действия на Вашингтон, отхвърля обвиненията и настоява отношенията между двете страни да се върнат в правия път. След встъпването на Байдън в длъжност не се забелязват признаци на затопляне на отношенията между двете страни. Си Цзинпин всъщност е единственият лидер на голяма държава, с когото Байдън все още не се е срещал като президент, като двамата лидери са разговаряли само два пъти по телефона.

За последен път Си Цзинпин и Байдън разговаряха по телефона на 10 септември, като лидерите обсъдиха конкуренцията между двете страни и начините за предотвратяване на прерастването ѝ в конфликт, както и борбата с изменението на климата. Китайското външно министерство определи разговора като откровен и всеобхватен.

Служителите на Белия дом се надяваха, че голямата церемония по подписването на нов огромен пакет от мерки за обществено строителство, която се състоя няколко часа преди виртуалната среща на върха с Байдън, ще помогне да се отбележи напредък по основната идея на външната политика на президента: да се докаже, че демокрациите могат да постигат по-ефективни резултати от автокрации като Китай. Той планираше да представи на Си подробно новия инфраструктурен пакет, съобщи Си Ен Ен.

Според служителите фактът, че законопроектът е приет с помощта на някои републиканци – в изпълнение на обещанието на Байдън да работи надпартийно – помага да се подкрепи обещанието му да докаже, че демокрациите могат да работят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук