Г-20
Снимка: БТА

Много страни от Г-20 осъдиха нахлуването на Русия в Украйна на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от групата, състояла се на остров Бали в петък и събота, заяви в декларация днес индонезийското председателство, цитирано от Франс прес.

Срещата приключи без общо изявление поради различията между страните по отношение на руското настъпление в Украйна. Вместо това комюнике, Индонезия, която се опитва да съчетае неутралността си в конфликта и факта, че е домакин на Г-20 тази година, разпространи декларация от свое име, в която съобщи за тези различия.

„Много от членовете изразиха съгласие, че възстановяването на световната икономика се е забавило и е изправено пред сериозно изпитание поради войната на Русия срещу Украйна, която решително осъдиха и призоваха за прекратяването ѝ“, се казва в тази декларация.

„Един от членовете изрази мнение, че санкциите задълбочават настоящите трудности“, се казва още в текста, като явно става въпрос за Русия.

В декларацията се отбелязва също липсата на консенсус за световната продоволствена криза, изострена от инвазията в Украйна.

По-голямата част от членовете на групата се съгласиха, че продоволствената и енергийната несигурност се засилват и мнозина изразиха готовност за бързи действия, се изтъква в нея.

Русия изпрати в Бали заместник-министър, а финансовият й министър участва виртуално. Миналата седмица ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров напусна срещата с колегите си от Г-20 в Бали след дъжд от осъдителни изявления за инвазията в Украйна.

Следващата финансова среща на Г-20 е планирана за октомври във Вашингтон.

Източник: БТА

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук