букурещ морзова щолц
Президентът на Румъния Йоханис и германският канцлер Олаф Щолц. снимка: БТА

Пълна подкрепа за Украйна и Молдова. Тези приоритети бяха изтъкнати на срещата в Букурещ между румънския президент Клаус Йоханос, германския канцлер Олф Щолц и държавния глава на Молдова Мая Санду.

„Молдова е обект на системен хибриден натиск, включително опит за подкопаване на конституционния ред. Затова ще продължим с твърдата и непоколебима подкрепа за Кишинев. Румъния винаги ще бъде с Република Молдова“, заяви Йоханис.

По думите на Йоханис президентът, правителството и парламентът в Кишинев са действали отговорно, ефективно и решително и са положили значителни усилия, за да откъснат страната от неудобната зона на постоянна зависимост, в която тя е била в плен от дълго време.

„Властите в Кишинев трябва да се справят, наред с други неща, с последиците от войната, повишаването на цените и необходимостта от осигуряване на енергийни ресурси за следващия сезон. Това са теми, които разглеждаме приоритетно и на ниво Европейски съюз. Република

Молдова е на фронтовата линия,

изправена пред последиците от войната по границата си. Ще й предоставим цялата необходима подкрепа“, заяви още президентът на Румъния.

„Някои искаха Молдова да падне, Молдова стои изправена“, отбеляза на свой ред Мая Санду и допълни: „Отървахме се от руския газов шантаж и застанахме зад европейските ценности. Молдова показа на целия свят, че е европейска държава“. Тя благодари на Румъния „за предложението да бъдат санкционирани тези, които подкрепят дестабилизирането на Република Молдова“ и подчерта, че мястото на страната е „в голямото европейско семейство“.

„Молдова не е сама, тя има широка международна подкрепа. На 1 юли ще пътуваме до Кишинев за втората среща на върха на европейската политическа общност, организирана от Молдова. Тази среща за пореден път ще демонстрира единството на Европа. Подкрепяме Молдова с всичко по силите си, за да се защити от опитите на Русия за дестабилизация“, заяви на свой ред германският канцлер Олаф Щолц.

Германия подкрепя присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство през тази година.

„Няма да го кажа само тук, но и в много европейски столици, както и в дискусиите в Брюксел, за да приемат тази стъпка. Румъния е изпълнила всички условия.

Имаме нужда от безопасни граници

и добър подход към мигрантите и бежанците“, каза още Шолц.

Олаф Шолц и Клаус Йоханис засегнаха и други актуални теми.

„Ще подкрепяме Украйна военно, докато е необходимо. Бих искал да изразя своята благодарност за това, че Румъния прие многобройни украинци. Много съм впечатлен и от солидарността на Румъния с Република Молдова”, подчерта германският канцлер в двореца Котрочени.

На свой ред президентът Йоханис коментира, че е необходимо засилено присъствие на НАТО в Черно море.

„Благодарих на канцлера Шолц за оказаната подкрепа за укрепването на Източния фланг. Надяваме се да надградим това сътрудничество, за да укрепим значително отбранителната позиция на съюзниците на фона на на все по-сложните предизвикателства. Сега Черно море е от стратегическо значение повече от всякога. Ето защо твърдим, че е необходимо засилено присъствие на НАТО в Черно море, което налага включването на черноморския въпрос във всички процеси за укрепване на сигурността на евроатлантическата зона“, заяви държавният глава на Румъния.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук