В Украйна става отново горещо. Демонстрациите срещу президента Петро Порошенко и срещу отказа на властимащите от политически, икономически и административни реформи могат лесно да се превърнат в нов масов, граждански Майдан – електорално недоволство. Първите дни на протестите пред Върховната Рада политолози и наблюдатели определяха като бунт на един политически елит срещу друг политически елит. Но задълбочаващото се напрежение в обществото заради корупцията, разграбването на държавата, икономическите и социални проблеми, полицейщината и блокажа на евроинтеграцията на Украйна, може да обърне този бунт в нова революция. Само преди дни Степан Хмара, 80 годишният ветеран на Майдана за суверенна Украйна, обяви :

Това, което виждам ме смазва, унищожават Украйна, моята Украйна, с кражби, алчност лъжи, цинизъм, непрофесионализъм и предателства.

След първия ден на демонстративно властово „безразличие“ към протестите, втората нощ спецполицаи атакуваха демонстрантите и палатковия лагер  със сълзотворен газ и палки, десетки са арестуваните. Очаква се ново изостряне на напрежението заради гласуване в парламента по включените извънредно в дневния ред промени в избирателния закон, което, според наблюдатели, ще се провали. По-скоро провал вещаят те и при гласуването на анткорупционния орган.

Участниците в протеста пред Радата искат веднага  отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд и промени в изборния закон – открити листи и нови правила срещу фалшифицирането на протоколи.Сред основните политически организатори са бившият президент на Грузия, ексгубернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили и хора от партията му „Движение на новите сили“, партиите „Баткившчина“, „Самопомощ“, радикалното движение „Десен сектор“ и други.

Министър-председателят на Украйна Владимир Гройсман заяви на заседание на правителството вчера, че част от протестиращите пред парламента имат за цел да дестабилизират страната.

Аз съм дълбоко убеден, че има необходимост от промени в много сфери, трябва да приключим и със създаването на органите за борба корупцията, както и да не отлагаме премахването на депутатския имунитет. Много от протестиращите искат същото, но в протестите има и маси, които искат единствено промените да бъдат блокирани. Опитват се, скрити под красиви лозунги, да дестабилизират и отслабят Украйна в едно изключително важно за държавата време, предупреди Гройсман.

Михаил Саакашвили, който е сега в Украйна без гражданство, обяви още в началото на месеца, че на 17 октомври започва нов Майдан. Саакашвили иска оставката на украинския държавен глава Петро Порошенко. Президентът Порошенко, с когото работеха плътно до неотдавна, го лиши от гражданство. Сега властта в Украйна го обвинява, че се опитва да подклажда политическото напрежение във важен за Украйва момент на борба срещу проруските сепаратисти в Донбас. Той отхвърля обвиненията.

Президентът Порошенко внесе преди ден в парламента един от исканите от демонстрантите проектозакони – за отнемане на имунитета на депутати, в дневния ред са вече и промените в изборното законодателство. Опит да бъдат успокоени страстите на площада, но, ако опитът се провали, това само ще налее още масло в огъня.

Сега Саакашвили обвинява президента Порошенко в клептокрация и затова, че заради „тази си ангажираност и бизнес интереси“ няма време да се занимава с Украйна.

През юли Порошенко лиши Саакашвили от украинско гражданство. Повод за крайната реакция бе това, че бившият президент на Грузия не бе съобщил, че е преследван от закона в родината си Грузия. На 10 септември с подкрепата на своите поддръжници Саакашвили премина границата и влезе обратно в Украйна. Предупреди, че ще се бори срещу властта на Порошенко и за възстановяване на гражданството си.

Серия закони, нови данъчни правила, вкл. за деклариране на богатство и на конфликт на интереси остават от месеци блокирани, като причините са както бездействие на законодатели и изпълнителна власт в Украйна, така и технически провал на информационни системи и регистри, чрез които ще бъдат осветени парите и имуществото на държавни и политически лидери, на високопоставени обществени фигури в Украйна.

ЕС обвърза очакваните от Киев реформи с въвеждането на безвизов режим за Украйна. Ако реформата се провали, това ще засили впечатлението, че подкрепяните от Запада ръководители в Киев нямат волята да се справят с корупцията. И други политики и програми като приватизацията на държавни компании и чистката в митническите служби също са изправени пред провал.

През ноември 2013 г. украинците обявиха национален протест и гражданско неподчинение, получили името Евромайдан, срещу отказа на украинския президент Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз и намерението му да засили отношенията между Украйна и Евразийския съюз, където Русия е основен играч. Протестите са остро против опасността от всеобхватно обвързване и задълбочаване на отношенията с Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!