Масова стачка се провежда в Каталуния. Протестът е срещу мерките, които властите предприеха в деня на провеждането на референдума за независимостта на автономната област, опитвайки се да не допуснат хората там да гласуват.

Националистическите организации Каталунска национална асамблея призоваха каталунците да се съберат в 12.00 часа местно време пред сградите на кметства в градовете и селата,, в които живеят, както и в предприятията.

Днес в Барселона градският транспорт няма да работи почти през целия ден. Гражданите и гостите ще могат да използват автобусите и метрото в часовите пояси 06.30 – 09.30 и от 17.00 – 20.00 часа.

Ще се осъществяват само една трета от обичайните междуградски превози.

Отменени са редица влакове, съкратена е и работата на персонала на летищата.

Единният оператор на летищата в Испания (Aena) препоръчва на пътниците да се обръщат към авиокомпаниите, за да уточнят разписанието и по-рано да планират как да стигнат до съответното летище.

Ще бъдат затворени някои от музеите, театрите, изложбените зали. Медицинските центрове ще отлагат прегледи с неспешен характер и планови операции. Университетите заявиха, че ще участват в стачката. Към нея се присъединяват и футболните клубове Барселона и Жирона.

В акцията ще участват и най-големите каталунски профсъюзи. Тяхното централно ръководство все пак заяви, че не подкрепя акцията, обявена от сепаратистките организации, тъй като това би означавало подкрепа на идеята за едностранно отделяне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!