Йоан Матев

Днес станаха ясни мотивите на съдебния състав, който произнесе оправдателна присъда спрямо  Йоан Матев, обвиненият за убийството на ученика Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина през юни 2015 година. Причината според съда: Матев е бил на място, но не можело да се докаже, че именно той е извършителят на злодеянието.

Решението е взето от съдебен състав от петима души – двама съдии и трима съдебни заседатели. Трима от тях смятат, че Матев трябва да получи оправдателна присъда, като тя е подписана с особените мнения на председателя на състава, съдия Руси Алексиев, както и от един от съдебните заседатели. Те смятат, че е доказано, че убийството е извършено от Матев.

Делото има дълга история. През 2015 година България беше потресена от убийството на тогава 15-годишния Георги Игнатов, който посред бял ден чакал приятелката си на пейка в Борисовата градина. От камера близо до мястото на убийството се появиха кадри от камера, заснела бягащо момче, което стана основен заподозрян. Въпреки разпространяването на кадрите по всички медии и училища в страната, повече от 2 години усилията на полицията да открие предполагаемите извършители останаха без резултат близо две години.

За убийството пръв заговори братът на Йоан Матев, който е по-малък от него. Той разказва на разследващите, че брат му му е признал, че е направил „много голяма глупост“ на пейка в Борисовата градина. Той посочва и къде е скрит ножът, с който е убит Игнатов.

Така започва разплитането на делото, като описанията на брат съвпадат с кадрите от камерата, а ножът е намерен. Съдебният състав е единодушен, че убийството е извършено с това оръжие поради специфичните зъбци, които са оставили следи по тялото и дрехите на жертвата. Също така няма съмнения по въпроса, че Матев е бил на мястото на престъплението, което е потвърдено от местоположението на телефона му, както и от кадрите на камерата.

Проблемът е в това, че откритите генетични следи по ножа, стоял две години в шахта, не съответстват нито на Матев, нито на Игнатов. Това е и където оценката на състава се разделя. Според мотивите на съда показанията на брата на Матев – Марсел, също не могат да бъдат зачетени, тъй като той не е бил предупреден, че има право да не говори.

Затова пред съда вместо него е разпитана полицейската служителка, пред която Марсел Матев е разказал за признанието на брат си Йоан. А самият Йоан Матев отказа да говори пред съда.

Още след произнасянето през март 2021 г. на Софийския градски съд прокуратурата, която бе поискала 12 години затвор за Йоан Матев, заяви, че ще протестира оправдателната присъда пред Върховния касационен съд. Дори да бъде ревизирана присъдата, той не може да бъде осъден на повече от 8 години лишаване от свобода, тъй като е бил непълнолетен по време на престъплението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук