Въпреки препоръките на Партията на европейските социалисти (ПЕС), БСП реши да не подкрепи Истанбулската конвенция.

На Националния съвет социалистите решиха, че няма да се съобразят с препоръките на европейските социалисти – 61 души гласуваха „против” конвенцията.

Дебатите по точката продължиха повече от 5 часа.

Между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на ПЕС Сергей Станишев дори се разрази жесток дебати.

Стана ясно, че партии от структурата на ПЕС дори заплашват да изключат БСП от редиците си.

Нинова защитила позицията на Изпълнителното бюро на социалистите и припомнила, че това е четвърти път, в който ПЕС и БСП имат различно мнение. Първият път бил при казуса за бежанските, след това споразумението за СЕТА, а третият път – санкциите срещу Русия.

На Националния съвет, Станишев казал, че „не притиска, а предупреждава пленума”, че каквото и да стане, ще има санкции за БСП.

„Само допреди един месец позицията, която беше изразена и от БСП на Съвета на Партията на европейските социалисти чрез гласуване по резолюцията, в изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Тя е подкрепена и от БСП. Измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията изместват истинския проблем, който не търпи отлагане е насилието над жените”, каза Станишев.

Според председателя на ПЕС разговорите за Истанбулската конвенция са изкривени, заради управляващите, които не са провели обществен дебат по темата.

„Една четвърт от българките са подлагани на насилие под една или друга форма. Въпросът с насилието над жените не търпи отлагане. Това е много сериозен въпрос, но за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви”, допълни Станишев.

Той обясни, че са измислени или силно преувеличени страховете или интерпретациите на конвенцията. изместват истинския проблем с насилието над жените. Само през последната година 3 жени бяха убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие, даде още примери Станишев.

„Разбирам дискусията , тревогите в българското общество, но трябва да разберем и общия политически контекст. Тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма”, допълни той.

Според него, спорното понятие социален пол е превод на понятието джендър.

„То е много широко разпространено, бих казал общоприето, в него се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени”, обясни Станишев.

И добави:

„Това е концепция развита още преди десетилетия и е в голяма степен общо приета. Има стереотипи и разбирания различни в различните общества за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото. Това се трупа от хилядолетия, но има динамика – преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви, а мъжът й едва ли не да бъде неин собственик”.

Президентът на ПЕС попита дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор. И сам си отговори: Не съм чул.

Лидерът на червените в Пловдив Георги Гергов също разкритикува лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Трябва да продължим това, което сме правили година и половина, а не това, което иска Нинова”, каза Гергов.

В отговор на нападките, че Нинова била подписала в Лисабон документ, с който фактически се подкрепя Конвенцията, лидерът на БСП заявила пред пленума, че това не е вярно и няма да позволи да се манипулира с този факт.

Срещу Станишев са скочили всички членове на Националния съвет на БСП. Единствените, които за застанали на неговата позиция, са били Георги Пирински и Явор Коюмджиев.

Светлана Шаренкова е на мнение, че документът не трябва да се подкрепя.

„Ние също сме Европа и имаме друго мнение, както Унгария и  други държави не са съгласни да приемат тази конвенция”, аргументира се Шаренкова.

Непримирими са били жените, членове на пленума, които предупредили Станишев и ПЕС да не скриват зад защитата на жените от насилие, истинските намерения на тази Конвенция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!