Сергей Станишев
на снимката: председателят на ПЕС Сергей Станишев

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев покани в сряда на посещение в България новия председател на Еврогрупата Марио Сентено.

„От години се говори за възможностите на България да влезе в ERM II – предверието на еврозоната, и според мен е време за действия. По въпроса за евентуалното присъединяване на България с Марио Сентено се договорихме да поддържаме постоянен контакт и обмяна на информация. Отправих покана той да бъде гост на специално събитие в София в края на април, в рамките на визитата му в България по повод неформалния съвет на министрите на финансите“, заяви Станишев.

Двамата обсъдиха перспективите за присъединяване на България – въпрос, който беше обявен за национален приоритет както от управляващите, така и от БСП в резолюция от Конгреса на партията на 23 ноември 2017 г.

Сентено посочи, че ще следи отблизо развитието на процеса, заедно с колегите си финансови министри на страните от Еврозоната и в тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

„На този етап България трябва внимателно да прецени възможностите и да набележи следващи стъпки и действия. Необходима е конкретна работа, а не само декларации и заклинания, иначе рискуваме да се повтори ситуацията с Шенген, което ще ни бетонира извън интеграционното ядро на ЕС“, категоричен е Станишев.

Днес, по време на обсъждане в ЕП на тема „Бъдещето на Шенгенското пространство“, председателят на европейските социалисти каза, че поетапно приемане на България в Шенген, „първо за въздушните и морските граници и едва впоследствие за сухопътните граници, би било пореден прецедент в блокирането на страната по пътя към ядрото на ЕС”.

Събитието беше организирано от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а Станишев председателства заседанието.

Членството на България и Румъния в Шенген се превърна в централен въпрос на дискусиите. Всички участници подчертаха подкрепата си за незабавно приемане на двете страни.

Комисар Димитрис Аврамопулос отново заяви, че според ЕК двете страни са изпълнили всички критерии и няма формална причина за отлагане на решението. Комисарят също открои засиления обмен на информация между държавите членки, укрепването на външните граници, както и тяхното единно управление на европейско ниво, като основни елементи за укрепването на Шенгенската зона.

Станишев засегна и практиката държави членки да въвеждат временни гранични проверки в Шенгенското пространство:

„Не можем да позволим липсата на консенсус в Съвета по политики като миграцията и сигурността да застрашават най-голямото постижение на обединена Европа – свободата на движение и премахването на граничния контрол.  Трябва да насочим ресурсите и усилията си в борба с общите ни предизвикателства, вместо да се пазим един от друг“, категоричен бе лидерът на европейската левица.

И добави, че този, „който жертва основни свободи, за да постигне малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност, и според мен, ако продължаваме да търгуваме едното за другото, накрая ще загубим и двете“, заяви в заключение Станишев, припомняйки думите на Бенджамин Франклин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук