ПЕС, конгерс, Сергей Станишев
на снимката: председателят на ПЕС Сергей Станишев

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира отказа на председателя на БСП Корнелия Нинова да присъства на форума в Лисабон, когато той беше преизбран за трети път.

В интервю за БНТ бившият премиер отговори на въпрос как се е почувствал, когато Нинова не е отишла на конгреса на ПЕС:

„За мен това е пропусната възможност. За мен най-точната индикация как нашите симпатизанти се чувстват, са стотиците поздравления, които получих от хора от БСП – от партийната организация… Хората го чувстват като свой успех… Това според мен е капитал за БСП”.

Относно предстоящите европейски избори, Сергей Станишев каза, че за него е много важно да бъде част от Европейския парламент.

„Представете си лидерът на БСП да не бъде в българския парламент. Винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи и за европейското ниво.  Важно е да има координация между ПЕС и нашата група в ЕП. Освен това, след евроизборите предстоят много важни преговори. Те ще се водят на две платформи – Европейският съвет и ЕП. Координацията на позициите по същината на политиката, на изискванията, условията от страна на социалистите е много важна. Това е инструмент”.

През годината ПЕС и БСП се разминаваха в много от позициите си. Най-ярките разногласия бяха по отношение на Истанбулската конвенция и пактът за миграцията на ООН. И в двата случая Партията на европейските социалисти зае проевропейска позиция, а БСП остро се противопостави. Че има напрежение между Българската социалистическа партия и ПЕС, може да се заключи и от отказа на Корнелия Нинова да присъства на конгреса в Лисабон.

В тази връзка Станишев беше запитан дали се притеснява, че БСП няма да го поставят начело на листата за евроизборите, а ще предпочетат Елена Йончева.

Бившият премиер отговори:

„Това не е въпрос само на председателя на Националния съвет. В подреждането на листите трябва да има политическа логика… ГЕРБ ми отправят вече намеци. Казват, че имат Гражданска квота.”

Относно вътрешнополитическата обстановка, Сергей Станишев коментира, че стабилността на правителството не е достатъчен мотив за успешност на управлението, „трябва да има цели – икономически, социални, които да дават резултат на хората. Само това може да гарантира стабилност. Всичко останало е временно.”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!