Надежда Йорданова

Два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие отиват за гласуване на първо чете от депутатите. Решението за това бе взето от членовете на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, след одобрение на законопроекти на Надежда Йорданова („Демократична България“) и Корнелия Нинова („БСП за България“), внесени за разглеждане в края на ноември. 

В законопроекта на Йорданова са заложени допълнителни мерки срещу домашното насилие, сред които разширяване на кръга на защита и правна помощ на пострадалите, забрана за притежание на огнестрелно оръжие и взривоопасни вещества, създаване на национална телефонна линия и на консултативен център за пострадали от насилие.

„Към момента само неправителственият сектор има отношение към това. Законопроектът предвижда създаване на един орган, който да проследи прилагането на закона. Липсва и надеждна статистика за пострадалите, затова трябва да бъде създаден регистър на случаите на домашно насилие“, защити проекта си Йорданова, цитирана от БТА.

Тя добави, че миналата година са издадени 3054 заповеди за защита на жени, мъже, деца, включително и на хора с увреждания.

От институцията на омбудсмана и Министерството на труда и социалната политика подкрепиха законопроекта.

Отрицателно становище дадоха представители на неправителствени организации, според които документът е с „двойно лице“ и не трябва да бъде приеман. Един от аргументите им за това е, че в законопроекта се вижда „джендър политиката от Истанбулската конвенция“.

От „Възраждане“ също се обявиха против законопроекта и го обявиха за правен абсурд. „Искате всеки човек в тази страна да направите потенциален клиент на съда“, заяви заместник-председателят на социалната комисия Георги Георгиев. Той обвини „Демократична България“, че постоянно иска да се създават паразитни структури, като визира единния орган, който се предвижда в законопроекта на Йорданова.

Заместник-председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев („Продължаваме промяната“) посочи, че в основната си част законопроектът е разработван от миналото правителство. „Този законопроект беше част от предизборната ни платформа“, напомни той. Арабаджиев коментира, че описаните в него промени са крайно закъснели, но необходими.

Корнелия Нинова („БСП за България“) бе категорична, че „в който и законопроект в България да се появи и ей толкова елемент от

Истанбулската конвенция,

ще сме три пъти повече против“ и попита присъстващите в залата дали някой от тях си е направил труда да сравни текстовете на този законопроект и на конвенция, между които, според нея, има сходство. Нещо, което дори и да е така, в никакъв случай не би било нещо лошо.

В законопроекта на Корнелия Нинова бе основно застъпена необходимостта от разкриване на поне по един кризисен център във всеки областен град в помощ на жертвите на домашно насилие. В проекта е посочено, че в двумесечен срок след приемането на промените трябва да бъдат осигурени средствата за изграждането на обектите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук