Правителство с бъдеще
Правителство с бъдеще
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Помниш ли, читателю, закона „Магнитски” ? Който се разшумя у нас за дни и също за дни заглъхна? През 2011-а г. в руски арест почина при съмнителни обстоятелства адвокатът Сергей Магнитски. Той бе защитник на американски бизнесмен и в хода на процеса разкри гигантска корупционна схема с участието на руски управници. Смъртта му предизвика широко възмущение и името му се превърна в символ за борба със световната корупция. От своя страна САЩ забраниха достъпа в страната на руски олигарси и блокираха паричните им сметки.. Казусът се разшири в закон срещу корупцията, който първоначално действаше само в страната, а нататък се разпространи в целия свят. Неотдавна Държавният департамент изпрати до българското правителство имена на трима заподозрени в корупция – Пеевски, Божков и Желязков с уведомление, че забранява достъпа и блокира авоарите им в САЩ. Като верен партньор правителството ни добави имената на 50 фирми и още толкова бизнесмени, заподозрени в корупция. Което, разбира се, ги стресна. Взеха да се оправдават и дори майката на Пеевски – Ирена Кръстева, заяви: „Нямам общо с бизнеса на сина ми”. Насмалко щеше тя да се откаже от чедото си чрез Държавен вестник, но за радост това не стана.

Нататък нещата се усложниха. Изпълзяха с обжалвания високоплатени адвокати и правозащитници. Дори се заговори, че към съда са тръгнали „куфарчета”. И родните кадии се видяха в чудо. Насреща им се изправиха не Йоло Денев и Фори Светулката, а едни други хора с частни самолети. За които министър Кирил Петков каза „Срещу нас са милиарди”. Жалейките напълниха съдебните канцеларии. Атаки тръгнаха дори към Върховния административен съд, че дори към Върховния конституционен. И на правителството не му остана друго, освен да запее като Видин Даскалов и Лиляна Кисьова „Събудихме детето с нашата кавга, ами сега, ами сега!”

Естествено, проблемът отиде и при премиера Янев. Но тези дни пред НС той се задоволи само с една фраза: „Сложен е казусът и трябва да го хармонизираме с нашето законодателство”. А как да не е сложен? БНБ няма право да забрани на банките да оперират с фирми „от списъка” и съответно да ги санкционира. Което означава, че запретата не е официализирана. Макар че те се въздържат да работят с тях. Блокажът на авоари също е неправомерен, защото върви обжалване. Така наскоро бе деблокирана сметка от 300 млн.лв. на Васил Божков.

Но нека все пак да се самопохвалим. След смъртта на Магнитски синият депутат Лъчезар Тошев, бивш вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), активен международен правозащитник, повдигна дебат в НС. Приятели сме и го помолих за подробности. Изпрати ми запис, който цитирам.

Питане към външния министър Николай Младенов: „Не трябва ли да разширим забраните – Полша, Великобритания, Канада и Холандия вече наложиха такива?”. Младенов: „Това е един от най-неприятните случаи в руската история. Присъединихме се към еврокомисарката Катрин Аштън за разследване на фактите. Трябва да се търси решение в контекста на диалога Русия – Европейски съюз. Ще се присъединим към становището на ЕС.”. Това бе, разбира се, отговор на перфектен апаратчик от държава, която все се ослушва за реакцията на „големите”.

Това стана преди десет години, оттогава проблемът „спи”. Но ето, че отново се разшумя. Естония, Латвия и Литва, а също Канада не чакаха госпожа Аштън да ги помоли, а си написаха свои закони „Магнитски”. А еврокомисията оповести, че ще приеме общ антикорупционен закон. В случая пак ще минем „Барабар Петко с мъжете”. Но е по-добре от хич…

Нещо обнадеждаващо. Понастоящем разполагаме с норматив, приличащ на закона „Магнитски”. Това е широкоизвестният Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, за изпълнението на който си има и комисия – КПКОНПИ. Законът е пълен със санкции срещу корупцията. И се отваря възможност да не се пишат нови клаузи, а те да се добавят към него. Атанас Атанасов от Демократична България предложи комисията КПКОНПИ да бъде закрита (заедно със специалните съд и прокуратура) и функциите є да се поемат от съдилищата. Това не е добре, защото борбата с корупцията ще се размие между многото граждански и наказателни дела, докато спецкомисията ще работи само по тях.

Но не може без конспиративна теория. Осведомеността за нас идвала не от ЦРУ и ФБР, дори не и от докладите на „Козяк” (улицата на Щатската амбасада), а от… задокеанските визити и доклади на митичния борец срещу престъпността Цветан Цветанов.

Преди дни дойдоха оптимистични вести. НС създаде родна комисия „Магнитски”. А как ще є реагират бизнесмените? Дали няма – докато вървят обжалванията – да си разхвърлят парите по роднини ? Освен ако това не са го вече свършили. Междувременно Васил Божков се обади: „Мерките по чужд закон нарушават независимостта ни”. И изказа (учудващо?) съгласие да бъде разпитан по него. А няма ли след като долети, да го започнат отпърво с другите му 19 обвинения?… Засега „котараците” ще продължат да си замезват своя уискас (уиски с бадеми) и да си казват: „Преживяхме седесари, ще преживеем и магнитари”.

Наско Мандаджиев

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!