Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Сербез безотговорност

Много ни бива да се радваме, когато ни отменят някоя забрана. Явно това е комплекс, насаден ни от соц времената – падне ли някое ограничение, цялото население се „юрва на маслините”.

Поредният повод за всенародни веселия беше отмененият със заповед на здравния министър Сербезова зелен сертификат. От 21 март всички, за които въпросният документ беше непреодолимо препятствие за личната им свобода, ще си отдъхнат.

Безспорно Сербезова направи мили очи пред електората, мъдър популистки ход, но на каква цена?

Нека видим данните за деня, в който министърът взе своето „сербез” решение: след направени 15 035 теста регистрираните нови случаи на коронавирус са 2 379 при 15,8 процента положителни резултати. Починалите с ковид са 44-ма, настанените в болница – 5 267, от тях – 557 в интензивни отделения, 83,6 на сто от които неваксинирани. На целия този меко казано нелицеприятен фон здравният министър решава да премахне една от смислените мерки срещу коронавируса – зеления сертификат.

Истината е, че тази мярка пасна доста добре на нашенския манталитет, защото се следеше проформа от органите, оторизирани за това. Беше станало практика персоналът в заведенията да си затваря очите, охраната в моловете и големите магазини – също. Какво значение има кой какъв сертификат показва и дали изобщо има документ, важен е оборотът.

В крайна сметка болестта си взе и ще продължава да си взема своето, независимо на какви сербез тарикати се правим. Последната здравна статистика, публикувана наскоро от „Гардиън”, е красноречива – петте държави с най-висока смъртност на 100 хил. души по време на ковид пандемията са Боливия – 734, 9, България – 647,3, Свазиленд – 634,9, Северна Македония – 583,6 и Лесото – 562,9. Какво ще кажете, чудесна компания, нали! И това са официалните данни, а според експертите трябва да ги умножим поне по три.

Пък ние, защото сме все „най-умните”, нека се радваме, че ни отменили зеления сертификат.

Влади ХРИСТОВ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук