карикатура, Стършел
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Политическа сапунка в три епизода

Австрийският вестник „Дер Щандарт” сравнил събитията в България с филм, в който се случва все едно и също – гласува се, не се избира правителство и пак, и пак…

С други думи – тъп филм.

Да имат много здраве австрийците от „Дер Щандарт” – не е  филм. А тъп сериал, досадна нашенска сапунка, която може да е озаглавена „Статиквеници срещу Статут­маници”.

За една година гледаме три поредни епизода, дело на бездарни сценаристи и режисьори.

Третият епизод пак прилича на първите два, но в него може да се предположи някакво развитие на сюжета към съставяне на действащо правителство. Защото колкото и да са бездарни сценаристите и режисьорите, и те се усетиха, че още едни предсрочни избори и на народа ще му писне от сериала.

И ще си хвърли телевизора от балкона.

Сега новите главни герои, Кирил и Асен, бяха предварително минали на кастинг в президентството. Двамата сменят старите звезди от шоуто на ИТН, като хората на Слави получават само поддържаща роля. А новите лица от Харвард ще имат възможност да съставят правителство. Математическият сбор показва, че партиите на промяната могат да имат мнозинство в парламента срещу партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС. Ако БСП я броим за анти-статукво.

Но дали „позитанци” са против или са част от статуквото? Или са и двете? Нещо като ни риба, ни рак…

Тогава коалицията за бъдещо правителство ще бъде вариант на баснята за орела, рака и щуката. Но по-объркан вариант,  ракът и щуката сега  са неясни мутанти, а в ролята на орела ще е президентът Радев, нали и без това е летец и обича да се рее във висините.

Във висините на президентството той създаде политическия проект, наречен „Продължаваме промяната”, от креслото си на „Дондуков”2  се готви да управлява и новото, редовно правителство.

Както 6 месеца управляваше старото – служебното. Но така го управляваше, че ни вкара в няколко кризи – политическа, икономическа и най-вече здравна. Още в началото на световната пандемия отричаше, че има ковид-вирус, две години не свика Съвета за национална сигурност за вземане на  мерки, проспа и лятото, за да се  предотврати есенната вълна на заболяването. Нито веднъж не призова българите да се ваксинират, не отговори дали самият той е ваксиниран, а когато здравният му министър въведе зеления сертификат като задължителен, Радев го крие като лична тайна и  не  го показва…

И всичко това заради изборите – да угоди на антиваксърите. Неговият втори мандат се оказа по-важен от живота на българите.

За здравните постижения на служебното правителство можем да благодарим на нашия президент – той ни докара на първите места по смъртност в света.

Преследвайки с всякакви средства втория мандат, Радев се виждаше преизбран още на първия тур. Обаче победата засега му се размина. Ще трябва да изчака още една седмица, преди да гръмне шампанското.

Но шампанското може да остане неотворено, ако в тази седмица на размисъл избирателят се досети кой режисира високобюджетния сериал, струващ половин милиард, за избори в три еднакви епизода. И кой кой е в сценарния екип около „Дондуков”2…

Имаме още малко време, за да разпознаем какво продължава нататък – „промяната” или „подмяната”?

И накъде вървим, заменяйки „Статиквеници” със „Статутманици”?

М.Вешим

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук