Нобелови награди
Връчване на Нобелови награди

Седмицата на Нобеловите награди, която ще почете лауреатите на научната премия, започва днес в шведската столица.

Поради пандемията, Нобелова седмица 2020 ще бъде най-необичайната в историята на наградите. Повечето от нейните събития, според Нобеловия фонд, ще се проведат онлайн.

„Тази година е особено важно да отдадем почит на науката, литературата и усилията за поддържане на мира по време на Нобеловата седмица. Преконфигурирахме програмата си, за да можем безопасно да почетем лауреатите в техните страни. Също така ще предоставим на хората по целия свят много възможности да се насладят на лекции, церемонии по награждаване, концерти, изложби, вдъхновяващи разговори в ефир и телевизионни програми,“ каза главният изпълнителен директор на Фонда Ларс Хайкенстен.

Общо 11 души и една организация ще получат премията тази година. Наградата за мир, според волята на наследниците на Алфред Нобел, отива в Осло. Норвежкият Нобелов комитет я присъди на Световната програма по изхранването на ООН за „усилията за борба с глада, за приноса й към мира в конфликтните зони и за това, че действа като водеща сила, за да предотврати използването на глада като оръжие за войни и конфликт“.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе присъдена на двама американски молекулярни биолози – Харви Олтър и Чарлз Райс, както и на британеца Майкъл Хоутън за откриването на вируса на хепатит С. В областта на физиката наградата получават британеца Роджър Пенроуз и немските астроними Райнхард Генцел и Андреа Гез за изследвания, свързани с черните дупки. Наградата за химия за 2020 г. бе присъдена на френските и американски изследователи Емануел Шарпентие и Дженифър Дудън, които откриха един от инструментите на генната технология: „генетичните ножици“ CRISPR/Cas9.

Наградата за литература е присъдена на американската поетеса Луиз Глюк за „нейния безпогрешно поетичен глас, който със своята сурова красота превръща индивидуалното битие в универсално“, а лауреати на наградата на Държавната банка на Швеция за икономика в памет на Алфред Нобел са американските учени Пол Милгръм и Робърт Уилсън за усъвършенстване теорията на търговете и изобретяване на нови аукционни формати.

Седмичната програма

В чест на лауреатите в шведската столица от днес светлинни инсталации ще осветят 15 места в града, включително кметството, филхармонията, Драматичния театър, Националния и Нобеловия музей. Вдъхновението за инсталациите е дело на водещи майстори, които участват в международни светлинни фестивали.

Интернет ще бъде домакин на Нобеловите лекции на лауреатите (7 и 8 декември), пресконференции и дискусии. Нобелови концерт на Московската филхармония с участието на пианиста Игор Левит ще бъде излъчен за първи път на живо на 8 декември. Също онлайн ще се проведе семинар „Диалогът на Нобеловата седмица“, посветен на образованието и обучението в контекста на пандемията, на който ще говори лауреатът по химия за 2020 г. Еманюел Шарпентие.

Тази година всички лауреати ще получат медали и дипломи на 8 декември в своите страни – Германия, Великобритания и САЩ в сътрудничество с шведските дипломатически мисии. Нобелов златен медал и наградата за мир ще бъдат връчени на ръководителя на Програмата на ООН Дейвид Бийзли в Рим. Тържествените презентации ще бъдат записани на видео и ще станат част от телевизионни програми на 10 декември, които ще бъдат излъчени от шведския телевизионен канал SVT и норвежкия NRK.

„Разбира се, би било по-приятно да се организира директно връчване на награди. Но тогава в Сан Франциско това ще се случи, например, посред нощ. На практика това не е възможно“, казва Хейкенстен.

Виртуална церемония по награждаване

От 1901 г. 934 души и 28 организации са станали лауреати на 603 Нобелови награди. Церемонията по награждаването ще бъде излъчена на 10 декември, деня на смъртта на Нобел, от кметството на Стокхолм и Университета в Осло, с малка публика.

Паричният компонент на Нобеловата награда във всяка номинация тази година е нараснал с 1 милион и е равен на 10 милиона крони (1,18 милиона долара по текущия обменен курс). Според Хейкенстен „увеличаването на количеството пари е важно за укрепване на позицията на Нобеловата награда по отношение на конкурентните награди“. Той обясни, че това е станало възможно поради съотношението на текущите разходи към капитала на фонда. Както икономистите вече са изчислили, тазгодишните Нобелови лауреати могат да разчитат на значително по-високи парични награди. Две са основните причини, в допълнение към решението на Нобеловия фонд да увеличи размера на наградата с повече от 10%: засилената корона-криза и липсата на разходи при покана на гости на тържества.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук