Стефан Янев

Надявам се, че парламентарно представените партии ще имат волята, ще имат мъдростта и желанието да работят в името на българските граждани, които са ги изпратили там. Това каза в началото на правителственото заседание служебният министър-председател Стефан Янев. Той коментира старта на 46-ото Народно събрание и видяното от него желание у партиите да се създаде мнозинство.

„Надявам се, че приоритетите в Плана за възстановяване и развитие ще бъдат продължени и в следващото правителство. Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си така, че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин“, заяви служебният премиер.

Според Янев трябва да се демонстрира проява на солидарност и да се даде тласък за успешното развитие на българския бизнес. Той допълни, че именно с тази цел служебният кабинет е работил върху промени и преструктуриране в Плана за възстановяване и устойчивост. В момента той е публикуван за обществено обсъждане.

Като важен акцент в Плана  Стефан Янев посочи образованието и иновациите

„В основата на добре развитата икономика образованието е важен фактор, както по отношение на човешките ресурси, така и по възможността за иновативно развитие и развитие в посока произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност. Другите акценти са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация, технологичен, екологичен преход и декарбонизация по отношение на енергетиката и селското стопанство, което е основополагащ елемент от базата за осигуряване на нашия живот“, добави Янев. Той подчерта още, че всички тези приоритети са жалонът, който ще води България към по-добро икономическо състояние.

Служебният премиер припомни и за друга криза – демографската. И обясни, че едно от решенията ѝ е развитата икономика. Тя би предоставила добре платени работни места. Целта е да привличат младите българи да се завърнат от чужбина в родината си.

Той призова парламентарно представените партии към диалог и приемственост по отношение на това, което служебният кабинет е направил и се оценява като позитивно. Стефан Янев отбеляза, че трябва да се акцентира върху приоритети, които са фокусирани върху българските граждани и бизнес.

„Проблемите, с които и ние се сблъскваме, и кризата, на която сме свидетели повече от година, която се отразява на живота на гражданите и на бизнеса, трябва да бъде адресирана по възможно най-добрия начин. Това, което е необходимо да се направи, е да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка“, допълни той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!