Рая Назарян
Снимка: БНТ

Въпреки шестите поред предсрочни парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни, изглежда че България стремително се отправя към седми.

Резултатите от тях показаха, че българските граждани са избрали да ги управлява ГЕРБ, и то с огромна преднина пред останалите партии, а след тях се нарежда ДПС. Повечето от нас биха си помислили, че ГЕРБ, заедно с ДПС и ИТН бързо ще съставят правителство и ще управляват страната заедно, каквато беше целта им със свалянето на правителството на акад. Николай Денков. Освен това, трите формации имат твърде много сходства и твърде малко различия. В парламентарната зала те гласуват еднакво от много време насам и използват сходни наративи в изказванията си.

Но поради някаква причина, която Борисов не желае да обясни на избирателите си, той няма желание да управлява открито с ДПС и ИТН и бяга от правителство с тях. Това прави вероятността за нови, седми поред, парламентарни избор все по-вероятна.

При такъв сценарий, по новата конституция, президентът трябва да избере служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Най-логичният избор е това да бъде близката до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Рая Назарян, която в четвъртък именно с гласовете на трите горепосочени партии беше избрана за председател на 50-то Народно събрание.

Това би могло да се случи, като всички останали кандидати, се откажат от поста в нейна полза, което изглежда много вероятно, имайки предвид чии кадри са.

Още по времето на преговорите за ротация наблюдатели забелязаха твърде голямото самочувствие и твърде голямата роля, която започва да заема слабо известната по онова време Рая Назарян, която беше част от преговорния екип, за сметка на уж водещата фигура Мария Габриел. По-късно стана ясно, че това никак не е случайно, и че тя най-вероятно представлява вътрешния глас на Борисов и носи доверието на началника си, заемайки мястото на Десислава Атанасова. Затова и съвсем логично тя беше избрана и за председател на парламента.

Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян завършва „Право“ в УНСС и от 2013 г. е членка на Софийската адвокатска колегия. Известно време е адвокатка в кантората на Менко Менков, който често представлява в съда знакови фигури на ГЕРБ, включително Борисов. Впоследствие Назарян основава свое адвокатско дружество, в което е съдружничка с Тервел Георгиев, който на изборите на 9 юни също беше избран за депутат от ГЕРБ-СДС.

Самата Назарян влиза за първи път в парламента през октомври 2022 г. и за кратко време се издига в партийната йерархия. По-малко от година и половина след първото си избиране за депутат тя зае поста заместник-председателка на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ.

Впоследствие Назарян беше включена и в преговорния екип на ГЕРБ за ротацията, заедно с Мария Габриел, Деница Сачева и Теменужка Петкова. Сега Назарян отново е част и от преговорния екип на ГЕРБ, който се опитва да договори ново правителство.

Очевидно това е новата фаворитка на Борисов и старите еврокомисарки като Мария Габриел и Илияна Иванова вече са в историята, също както много други хора от първите години на ГЕРБ. Разбира се, от Рая Назарян ще се очаква да прави всичко, което иска от нея началника и можем да бъдем абсолютно сигурни, че няма да го разочарова. В замяна на това изключително бързо тя се издигна до най-висшия парламентарен пост в държавата – председател на народното събрание и евентуално бъдещ служебен премиер – длъжности, за които дори не е сънувала до преди две години.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук